Olivier Maloteaux

23 DEC 2022

Volkswagen op de Brussels Motor Show 2023, de Combi‑spirit

VW pakt uit met heel wat nieuwigheden in Brussel, met als grote ster de elektrische ‘Combi’, de ID. Buzz, maar ook twee andere concept cars met batterijkracht.

Er is voor elk wat wils op de VW-stand, met meer dan 30 getoonde voertuigen, waaronder een handvol lichte bedrijfsvoertuigen, zoals de gloednieuwe Amarok pick-up. Voor avonturiers op zoek naar een gevoel van vrijheid is er ook de California camper. De nieuwste Multivan staat ook te blinken op de stand, net als de rest van het klassieke gamma, waaronder de onlangs gelanceerde SUV-coupé Taigo met benzinemotor.

De ID. Buzz trekt de aandacht

Het elektrische busje van VW is 4,71 meter lang en heeft vijf zitplaatsen. De achterbank is verschuifbaar, maar klapt niet weg in de vloer. De 204 pk sterke elektromotor put zijn energie uit een batterij met een capaciteit van 77 kWh die officieel een rijbereik tot 423 kilometer biedt. De eerder prijzige 'Buzz' zal in 2023 ook beschikbaar zijn als langere zevenzitter en in een GTX-variant met twee motoren voor vierwielaandrijving, en een grotere batterij. 

De ID.-familie compleet

Op het Salon kan je naast de ID. Buzz ook de andere leden van de huidige ID-familie ontdekken: de compacte ID.3 (die binnenkort een facelift krijgt, met onder andere een vernieuwde neus, een oplaadsysteem dat laadpassen overbodig maakt en een verbeterd multimediasysteem met een groter scherm), de ID.4 SUV en zijn recente ID.5 ‘coupé’-afgeleide

De invoerder kondigt ook de aanwezigheid aan van elektrische concept cars op het Salon. Dat zullen normaal gezien de ID.XTREME zijn (een ID.4 in avontuurlijke uitvoering) en de ID.SPACE VIZZION (een break met de afmetingen van de Passat, maar dan 100% elektrisch). Tegen 2026 heeft VW 10 nieuwe ‘ID’ modellen aangekondigd (inclusief facelifts of varianten van bestaande modellen), waaronder een elektrische stadsauto.

Amarok, de Duitse Ranger

Dit is geen VW, maar een... 'gerebadgede' Ford! De nieuwe Amarok is een kloon van de nieuwe Ford Ranger, waarmee hij zijn onderstel, dieselmotoren (2.0 met 150, 170 of 204 pk; en 3.0 V6 met 241 pk) en zijn automatische versnellingsbak met 10 versnellingen deelt. Deze pick-up (5,35 meter lang) is leverbaar met een enkele of dubbele cabine en beschikt over vierwielaandrijving, eventueel permanent. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie