Arnaud Henckaerts

15 JUN 2022

BMW test 1.000 km‑batterij in de iX

Het gaat om een exemplaar met geavanceerde technologie van de Amerikaanse start-up Our Next Energy (ONE).

De tijd dat elektrische auto’s af te rekenen hadden met een beperkt rijbereik, ligt stilaan achter ons. Er zijn zelfs modellen met een extreem hoog rijbereik. Ook BMW probeert nu een plaatsje te veroveren in onze volgende top 5 met een versie van zijn iX SUV die een rijbereik van zo’n 1.000 km haalt.

Interessant concept

De kans dat je op korte termijn naar de BMW-dealer kan gaan om er één te bestellen, is echter klein. Voorlopig gaat het om een testcase voor de ontwikkeling van de batterij. Die ontwikkeling wordt gedaan door de Amerikaanse start-up Our Next Energy (ONE), een bedrijf waarin BMW $ 65 miljoen investeerde. BMW bekijkt of het de batterijen van ONE kan gebruiken voor toekomstige modellen.

Vorig jaar haalde ONE nog het nieuws door één van zijn batterijen in te bouwen in een Tesla Model S. Het deed dat op eigen initiatief, want Teslabaas Elon Musk zegt niet geïnteresseerd te zijn in modellen met een extreem rijbereik. De ‘Gemini’ batterij van ONE is interessant omdat ze ontwikkeld is om minder gebruik te maken van zeldzame en schaarse materialen als kobalt, nikkel, grafiet en lithium. Er worden bovendien twee soorten cellen met andere eigenschappen gecombineerd in de batterij, waarbij de ene een hoge energie-afgifte heeft en de andere veel energie kan opslaan in een beperkt volume.

Ook andere autobouwers tonen volgens ONE interesse in de batterij, dus het testproject blijft niet beperkt tot BMW.


Advertentie
Advertentie
Advertentie