Sébastien Vanhouche

28 SEP 2022

Het centrale rijvak, wat zegt de wet?

Het centrale rijvak wordt officieel opgenomen in de Belgische wegcode vanaf 1 oktober 2022.

Bij onze noorderburen is de centrale rijstrook al langer bekend en in gebruik, maar in België wordt hij op 1 oktober officieel ingevoerd. Deze regeling, die eerder ongewoon is in België, maakt een ruimere doorstroming mogelijk voor zwakkere weggebruikers zoals fietsers en ook voetgangers.

Midden op de weg! 

Gebruik maken van een centrale rijstrook is helemaal niet ingewikkeld. Volg gewoon de wegmarkeringen en rij in het midden van de weg! Het is niet de bedoeling dat je sneller gaat rijden, je moet dat aan een gepaste snelheid doen. Je mag alleen naar rechts als je een ander voertuig kruist, om zo een frontale botsing te voorkomen.

Een extra optie

Geen paniek, niet alle kleine wegen zullen omgevormd worden volgens het model met een centrale rijstrook. Maar de wetgever biedt nu wel de mogelijkheid om voor deze regeling te kiezen als de rijbaan niet breed genoeg is voor een fietspad aan weerszijden van de weg.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie