Pierre-Benoit Sepulchre

17 NOV 2023

Ook het Vaticaan schakelt over naar elektrische mobiliteit

Er zijn verschillende exemplaren van de Volkswagen ID.3 en ID.4 geleverd aan de paus.

Zoals heel wat andere openbare instellingen, staten en bedrijven inbegrepen, streeft het Vaticaan naar nuluitstoot. Een doel dat tegen 2030 behaald moet worden. Om dit te bereiken, heeft de pauselijke stadstaat een akkoord bereikt met Volkswagen voor de levering van 40 elektrische wagens, waaronder de ID.3 en ID.4. De eerste exemplaren van deze bestelling zijn zopas geleverd en zijn al op audiëntie mogen gaan bij paus Franciscus.

Het rijbereik van deze Pro Performance-modellen, respectievelijk 430 en 530 km, zou meer dan voldoende moeten zijn voor het Vaticaan, dat een oppervlakte heeft van... 0,44 km². Het ecologische transitieplan van de Heilige Stoel stopt natuurlijk niet bij zijn wagenpark. Er staat een hele reeks duurzame ontwikkelingsprojecten op de agenda om de milieu-impact van de ministaat te verminderen. En ook een netwerk van laadstations komt eraan, met energie uitsluitend afkomstig van hernieuwbare bronnen.

De interesse van het Vaticaan in emissievrije wagens gaat al enkele jaren terug. In oktober 2020 kreeg de Heilige Stoel namelijk een Toyota Mirai 'pausmobiel' geleverd. De dagen dat de paus zich enkel verplaatste in een Mercedes 600 Pullman Landaulet of in een Lincoln Continental cabrio zijn al lang voorbij...

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie