Arnaud Henckaerts

10 DEC 2021

Video: Mercedes brengt ‘rebels’ eerbetoon aan Stirling Moss in Londen

Kerstshoppen in Londen is wat moeilijker dit jaar, maar deze video neemt je mee naar de straten van de Britse hoofdstad aan het stuur van de legendarische Mercedes-Benz 300 SLR ‘722’ van Stirling Moss!


Met een ‘Last Blast’ doorheen de straten van Londen brengt Mercedes-Benz met de 300 SLR ‘722’ een laatste eerbetoon aan de vorig jaar overleden motorsportlegende Sir Stirling Moss.

Gemiddeld 160 km/u op de openbare weg!

De auto die in de video gebruikt wordt, is de Mercedes waarmee Moss één van zijn meest legendarische overwinningen boekte tijdens de Mille Miglia van 1955, een wegrace van 1.000 mijl van het Noord-Italiaanse Brescia naar Rome en terug. Hij deed dat aan het stuur met de Mercedes die in Londen gebruikt wordt voor de opnames, met het legendarische startnummer 722 (voor het startuur destijds, 7u22). De piloot legde de afstand van meer dan 1.600 km af in 10 uur en 7 minuten… Goed voor een gemiddelde snelheid van 160 km/u, waarmee hij meer dan een half uur sneller was dan niemand minder dan Juan-Manuel Fangio. Een recordtijd die nooit verbeterd werd.

Wie denk je wel dat je bent?


Pittig detail: tijdens het filmen kreeg de ‘722’ voor de rit naar het huis van Moss politiebegeleiding. Op één van de motoren van de colonne stond het opschrift “Who do you think you are, Stirling Moss?”, een verwijzing naar die keer dat de racelegende door de arm der wet aan de kant gezet werd na een iets te onstuimige rit. Toen de agent vroeg of hij dacht dat hij Stirling Moss was, kon de piloot niet anders dan bevestigen...


?

Advertentie
Advertentie
Advertentie