Pierre-Benoit Sepulchre

9 APR 2021

Arquus Scarabée: gepantserd, licht en hightech

Hij kan bijna ter plekke rechtsomkeer maken.

20210409123707arquus-scarabee(1).jpg

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van Arquus Defense. Dat is normaal: achter deze naam met een mythologische bijklank schuilt een kleine constructeur gespecialiseerd in de ontwikkeling van militaire voertuigen die deel uitmaakt van het Zweedse Volvo.

Het merk heeft zijn jongste telg onthuld, die luistert naar de naam Scarabée. Hij heeft de vorm van een gepantserde terreinwagen en kan vier passagiers vervoeren. Hij verschilt op flink wat punten van gelijkaardige voertuigen, te beginnen bij zijn hybride aandrijflijn, die een primeur is in deze niche. Een V6-diesel van 300 pk werkt samen met een elektromotor van 100 pk. Dankzij een gecumuleerd vermogen van 400 pk haalt de Scarabée een top van 130 km/u. Dankzij de elektromotor kan hij bovendien een paar kilometer lang in een gewijde stilte rijden: praktisch voor verkenningsmissies in alle discretie.

20210409123708arquus-scarabee.jpg

Een andere troef, en niet van de minste: zijn vier wielen zijn zowel aangedreven als gestuurd. Een elektronische controlemodule maakt dat de achterwielen zo ver kunnen draaien dat ze parallel komen te staan met de voorwielen. Op die manier kan de Scarabéé zijdelings bewegen en bijna ter plekke rechtsomkeer maken. Tot slot heeft het apparaat ook nog recht op een verstelbare koetswerkhoogte en ontkoppelbare antirolstangen.

In tegenstelling tot bepaalde rivalen zoals de Rezvani Tank, die door iedereen kan worden gekocht, is de Scarabée enkel te bestellen door militaire organisaties.

?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie