Tony Keusseyan legde een origineel parcours af, dat begon in Libanon, het adoptieland van zijn grootouders die aan de Armeense genocide ontsnapten. Sinds zijn geboorte werd Tony ondergedompeld in de autowereld (zijn vader werkte bij BMC) en hij verzamelt al van jongs af aan miniatuurauto’s. De passie voor auto’s is bij het opgroeien nooit verdwenen en hij begon zijn professionele carrière aan de zijde van zijn vader, die intussen zijn eigen bedrijf Polimar gesticht had. Polimar begon in de metaalconstructie en specialiseerde zich al snel in hoogwaardige producten voor de afwerking van koetswerken met bestemming Verenigde Arabische Emiraten.

Exclusive Automobiles

Tony Keusseyan vestigde zich in Californië, waar hij in 1986 het bedrijf Exoto oprichtte, voor Exclusive AUTOmobiles. Exoto blijft trouw aan de familiegeest en transformeert luxewagens door ze nog exclusiever te maken. Maar het is de aard van het beestje: de passie voor schaalmodellen is nooit verdwenen en dus richtte Tony binnen zijn bedrijf al snel een miniatuurafdeling op die verschillende merken van schaalmodellen importeert en verdeelt. De catalogus telt meer dan 15.000 stuks!

Exoto

Tony Keusseyan is zeer veeleisend en dus altijd ontevreden en beslist om zijn eigen modellen te produceren. De keuze valt op de schaal 1:18, die in volle bloei is op alle markten en een gedetailleerde uitvoering mogelijk maakt. Zo werd het eerste model van Exoto geboren, een Lotus 49 uit de Formule 1. Een meesterwerkje, maar het ziet er wat belachelijk uit in vergelijking met de recentste realisaties van het merk, dat in een tiental jaar naar de top gestegen is. De mond-tot-mondreclame doet zijn werk en maakt Exoto bekend bij de moeilijkste verzamelaars. Het aanbod van Exoto is divers, net als de verschillende schalen van 1:43 tot 1:10.

Dubai

Net als zijn concurrenten laat Exoto zijn modellen in China bouwen, maar er is ook een productielijn in Dubai die exclusief voor het merk werkt. Een schaalmodel ontwerpen vraagt ongelooflijk veel werk. Zo worden de afmetingen opgemeten van de echte auto (wat niet meer mogelijk is als het model niet meer bestaat, zoals de Ferrari 156 Sharknose waarvan Ferrari alle exemplaren vernielde aan het einde van het seizoen). Een massa documenten en plannen wordt verzameld en dan begint de modellering van alle onderdelen van het schaalmodel (dat kunnen er tegenwoordig meer dan duizend zijn voor een model op schaal 1:18). Dan volgt het ontwerp en de bouw van productiemachines voor alle onderdelen.

Otocorsa

De materialen evolueren ook. Enkele jaren geleden werden de meeste stukken nog gegoten in zamak of plastiek, nu zien we aluminium, koper, messing, roestvrij staal en zelfs leder. Onder meer de Alfa Romeo Alfetta 159 en de Ferrari Tipo 246 uit de Formule 1, beschikbaar in verschillende varianten, zijn echte meesterwerkjes. En de toekomst is veelbelovend: een Jaguar D Type en een Ferrari 250 LM behoren tot de nieuwigheden. Gelukkig voor ons werd de distributie toevertrouwd aan Otocorsa, een bedrijf uit Brussel.