Ben je met de auto op vakantie en heb je zin om een souvenir mee te nemen? Een fles likeur, een krat bubbels of een paar pakjes sigaretten bijvoorbeeld. Maar is dat toegestaan, en zo ja, in welke hoeveelheden?
De FOD Buitenlandse Zaken, en meer specifiek de douane, geeft duidelijk aan wat je uit het buitenland mag meenemen. Hier richten we ons op de situatie van een particulier die met de auto reist binnen de Europese Unie en goederen meeneemt die uitsluitend voor persoonlijk gebruik zijn (dus niet voor wederverkoop in België, want commerciële goederen vallen onder specifieke regelgeving).
Basisprincipes
Natuurlijk mag je jouw persoonlijke bezittingen meenemen (toiletartikelen, camera, smartphone, tablet, sieraden) zonder dat hier invoerrechten voor worden geheven bij terugkomst in België. Voor sommige waardevolle items kan de douane echter vragen om aan te tonen dat je ze niet tijdens je reis hebt gekocht. Bewaar daarom de aankoopbewijzen, zoals een factuur of garantiebewijs.
Kom je terug uit een EU-lidstaat, dan mag je alles wat je daar hebt gekocht meenemen, zolang het voor eigen gebruik is en het niet om voertuigen gaat. Voor bepaalde producten gelden echter indicatieve limieten. Zo mag je maximaal meenemen:
- 800 sigaretten,
- 400 cigarillo’s,
- 200 sigaren,
- 1 kg rooktabak,
- 110 liter bier,
- 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter schuimwijn),
- 20 liter aperitieven,
- 10 liter sterke drank.
En wat met andere goederen?
Naast alcohol en sigaretten zijn er voor sommige goederen en producten ook beperkingen of zelfs verboden bij de grens. Dit geldt onder andere voor bepaalde dieren- en plantensoorten. Niet alleen levende dieren, maar ook delen ervan, zoals schelpen of producten die daarvan zijn gemaakt, vallen hieronder. Daarnaast zijn bepaalde soorten vlees en charcuterie, specifieke bloemen en planten, sommige groenten en fruit, en zelfs zand van een strand vaak niet toegestaan.
Voor vuurwapens en munitie, ongeacht of je deze gebruikt voor sport of als souvenir, gelden strikte douaneregels. Hiervoor kan een speciale vergunning nodig zijn. Culturele of religieuze goederen, zoals antiek, kunstobjecten of religieuze voorwerpen, mogen vaak hun land van herkomst niet verlaten zonder speciale toestemming.
Tot slot zijn namaakartikelen, zoals luxeproducten van bekende merken (horloges, sjaals, lederwaren, enz.), gemakkelijk te vinden in sommige landen. Maar let op: de aankoop en invoer van namaak is strikt verboden. Bij controles kunnen deze goederen in beslag worden genomen, en de reiziger riskeert een boete van 50 tot wel 20.000 euro!