De verzekeringspapieren, de EHBO-doos en de gevarendriehoek, en wat nog allemaal? Soms is het niet duidelijk wat er precies in de auto aanwezig moet zijn. Hier is een volledige lijst van de “essentials” die je binnen handbereik moet hebben voordat je de weg op gaat.
De boorddocumenten
Heel wat chauffeurs kunnen tijdens een politiecontrole niet precies aangeven welke documenten ze bij zich hebben en welke documenten ze aan de agent moeten tonen. Het voornaamste document is natuurlijk het rijbewijs. Artikel 21 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de verkeerspolitie bepaalt immers dat “niemand een motorvoertuig op de openbare weg mag besturen als hij niet in het bezit is van een rijbewijs en dit bij zich draagt.” Daarna komt het verzekeringscertificaat, dat je op papier of digitaal kan tonen, en het inschrijvingsbewijs. Sinds een tiental jaar bestaat dit bewijs uit twee delen (een deel blijft in het voertuig, het andere blijft thuis).
De bestuurder moet ook beschikken over het keuringsbewijs, op naam van de huidige eigenaar van het voertuig, mits het voldoet aan de technische regelgeving zoals vastgesteld door de Administratie van de Wegverkeer en Infrastructuur. Ten slotte is er nog het gelijkvormigheidsattest, dat wordt afgegeven door de importeur of fabrikant en aantoont dat het voertuig voldoet aan de geldende technische voorschriften in België. Hoewel het niet verplicht is om dit attest aan boord te hebben, is het wel noodzakelijk om het voertuig door de keuring te krijgen (tenzij het voertuig afkomstig is uit een land waar het attest of COC niet uitgegeven wordt).
Verplichte accessoires
In het voertuig moet er absoluut een EHBO-koffer of -doos aanwezig zijn, die een aantal specifieke items bevat, waaronder steriele verbanden die zeer nuttig kunnen zijn om ernstig bloedverlies te stelpen in geval van een zwaar ongeval. Een brandblusser moet ook aanwezig zijn in de auto. Let erop dat deze binnen handbereik van de bestuurder moet zijn en dat hij binnen 10 seconden bereikbaar moet zijn. Je mag hem dus niet in de koffer opbergen. Hij moet stevig vastgemaakt zijn in het interieur van de auto, om veiligheidsredenen bij een ongeval. Bovendien mag de houdbaarheidsdatum niet verstreken zijn, meestal is die 5 tot 6 jaar na de productiedatum geldig.
Een ander essentieel item is de gevarendriehoek, die gebruikt wordt om een defect voertuig, een beschadigde auto of een lading die op de weg is gevallen, te signaleren. Veel bestuurders weten niet waar hun gevarendriehoek ligt, laat staan hoe ze deze moeten opzetten (omdat hij meestal opvouwbaar is). Wacht dus niet tot je in panne valt of een ongeval hebt om dit uit te zoeken. Tenslotte is er nog een laatste voorwerp dat je bij de hand moet hebben: een fluorescerend veiligheidshesje. Ter herinnering: dit moet je verplicht dragen wanneer je met pech langs de snelweg of op een rijstrook staat. Maar ook in andere gevaarlijke situaties is het aan te raden om het te dragen, zeker in het donker.