Tegenstanders van elektrische auto’s delen graag filmpjes van een EV die in lichterlaaie staat en die maar niet te blussen lijkt. Hoewel die anekdotische episodes lijken te suggereren dat elektrische auto’s brandgevaarlijk zijn, hebben wetenschappelijke studies al aangetoond dat dit niet klopt. Per miljoen gereden kilometers zal een EV  namelijk 8 keer minder vaak in  brand vliegen dan een auto met een fossiele brandstofmotor. Maar als het misgaat, kampen lithium-ionbatterijen wel met een specifiek gebrek: ze branden weliswaar traag uit, maar het proces kan dagen in beslag nemen. Daarom kiezen sommige brandweerkorpsen voor een radicale oplossing: een kraan pakt de hele auto op en gooit hem in een bak water om de brand in de kiem te smoren.

Het Oostenrijkse bedrijf Rosenbauer heeft nu een alternatieve oplossing bedacht die de aanpak omkeert: in plaats van de auto naar het water te brengen, wordt het water naar de auto gestuurd. De brandweerlui moeten maar heel even in de buurt van de auto komen om een soort plug in het accupakket te  duwen waarlangs water kan worden binnengepompt en vervolgens kan de rest van op afstand worden aangestuurd. Het systeem werkt met standaard bluswater en de pomp van om het even welke brandweerwagen maakt meer dan voldoende druk om alles correct te laten functioneren. Door water rechtstreeks in de accu te pompen, wordt de brand geblust en worden de oververhitte cellen van de batterij gekoeld tot onder de kritische hittegrens.

Voor alle zekerheid kan het systeem bovendien eenvoudig op de auto aangesloten blijven wanneer die wordt afgesleept. Als de accu tijdens het transport alsnog in brand zou vliegen, volstaat het om langs de aangesloten koppeling extra water te pompen en het probleem is opgelost.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail: