De 190 SL was een sexy roadster zonder al te grote sportieve ambities, maar hij was wat ouderwets geworden aan het begin van de jaren '60. Behalve zijn te timide motor deden ook zijn rondingen denken aan het vorige decennium. Het was dus tijd voor iets nieuws! Het model dat hem opvolgde in 1963 was de 230 SL, die intern W113 genoemd werd en... Pagode door de journalisten! Waarom die naam? Vanwege de gewelfde vorm van zijn prachtige hard-top!

Een Frans ontwerp!

De eenvoudige en elegante vormgeving van de 230 SL danken we aan Paul Bracq, een geniale Franse ontwerper. Bracq schuwde modieuze designtrekken en koos voor een tijdloos klassiek ontwerp. De 230 SL was subtiel en verfijnd, en kreeg ook een onberispelijk afgewerkt interieur.

Sportief genoeg!

Hoewel de term ‘SL’ staat voor ‘Sport Leicht’, is de 230 SL sportief noch licht... Wat het eerste punt betreft doet zijn 150 pk sterke 2.3 liter zes-in-lijn het echter beter dan de cijfers doen vermoeden: hij bezorgt de 1.300 kg zware roadster een top van bijna 200 km/u en laat met een metaalachtige en razende brom van zich horen als hij tot het uiterste wordt gedreven! Deze schitterende motor is gekoppeld aan een mechanische of automatische vierversnellingsbak.

Comfort? Jazeker!

Maar het is vooral op het vlak van comfort dat deze SL punten scoort, zozeer zelfs dat ook nu nog veel eigenaars niet aarzelen om dit icoon uit de jaren '60 voor lange afstanden te gebruiken!

Evoluties

De 230 SL werd de 250 SL in 1967 en daarna snel de 280 SL. De 280 SL is zonder twijfel de meest gezochte evolutie: het tot 2.8 liter opgeboorde blok leverde 170 pk. De meeste auto's waren uitgerust met een automatische versnellingsbak, maar sommigen waren voorzien van de briljante optionele vijfversnellingsbak, ontwikkeld door ZF.

Goed om weten

Tegenwoordig zijn de meeste Pagodes gerestaureerd. Wees echter op je hoede en zoek naar sporen van roest of "camouflage". Controleer ook of de motor naar behoren werkt, want het injectiesysteem kan niet tegen lange periodes van stilstand. Het onderhoud moet strikt opgevolgd worden, want dat is essentieel voor de betrouwbaarheid van het model.

Het goede nieuws is dat alle (of bijna alle) onderdelen verkrijgbaar zijn en dat er veel specialisten zijn... Maar vergeet niet een ruim budget te voorzien, want de kosten kunnen snel oplopen, door de prijs van de onderdelen! Reken voor de aankoop op een bedrag tussen de 80.000 en 150.000 euro, afhankelijk van de uitvoering en configuratie. Een 230 SL met automatische versnellingsbak is aanzienlijk minder waard dan een 280 SL met de zeldzame handgeschakelde vijfversnellingsbak en een hard top. Eerder prijzig voor een auto waarvan er tussen 1963 en 1971 in bijna 50.000 exemplaren werden gebouwd! En opgepast: niet alle auto's werden met een soft top geleverd!