De Car-Pass, die in 2004 werd ingevoerd en sinds december 2006 wettelijk verplicht is, is één van de formaliteiten die horen bij de verkoop van een tweedehandsauto aan een particulier in België. Ongeacht of die auto nu verkocht wordt door een particulier of een professionele verkoper. De Car-Pass wordt afgeleverd door de autokeuring en moet fraude met de kilometerstand en het chassisnummer voorkomen door een volledige historiek van het voertuig te bieden.
Wat is de Car-Pass?
- Dit document geeft een overzicht van alle passages van het voertuig in de garage en op de keuring, met ook een overzicht van de evolutie van de kilometerstand. Elke garage of monteur is verplicht om de kilometerstand en de uitgevoerde ingrepen (hoe klein ook) in te voeren in de database. Ook de autokeuring registreert de kilometerstand bij elk bezoek. De Car-Pass bevat de volgende gegevens:
- het merk en model van het voertuig
- de datum van de eerste inschrijving in België
- het chassisnummer
- de Euronorm en CO2-uitstoot
- het type brandstof en of er al dan niet een elektromotor aanwezig is
- het WLTP-rijbereik in elektrische modus
- de kilometerstand, gekoppeld aan de details van de interventies, te consulteren via de QR-code of het identificatienummer op de Car-Pass
- eventuele keuringen na een ongeval, als die nodig waren voor een herinschrijving (specifieke vermelding)
- de openstaande terugroepacties van de autobouwer (specifieke vermelding)
- het identificatienummer van de Car-Pass en de QR-code
- de datum waarop het document werd afgeleverd
Wie moet de Car-Pass voorzien?
De verkoper van het voertuig is verplicht om de Car-Pass te voorzien. Die verplichting is van toepassing voor auto’s en bestelwagens met een toegelaten massa tot 3,5 ton (waarvoor een rijbewijs B vereist is) die in België door een particulier worden gekocht.
Waarop moet je letten?
Een Car-Pass is maar twee maanden geldig! Check dus de datum voor je het verkoopcontract tekent. Het document wordt afgedrukt op speciaal papier met fluorescerende elementen en een hologram. De Car-Pass geeft aan of het voertuig correct werd onderhouden en of er terugkerende defecten of ongevallen waren sinds de eerste inschrijving in België. Met de QR-code en het identificatienummer kan je de authenticiteit van de Car-Pass checken. Het certificaat moet altijd samen met de andere verplichte documenten en de verkoopovereenkomst worden afgeleverd.
Waar en hoe krijg je een Car-Pass?
De Car-Pass wordt opgemaakt door de keuringscentra in het hele land. Je krijgt het als verkoper automatisch na de ‘tweedehandskeuring’. Indien nodig kan het ook zonder afspraak via het loket worden aangevraagd.
Hoeveel kost de Car-Pass?
De Car-Pass kost €10,50 (2024), een prijs die geldig is in de drie Belgische gewesten. Voor een ‘bijna nieuwe’ wagen met minder dan 4 kilometer op de teller is de Car-Pass daarentegen gratis.
En voor een ingevoerd voertuig?
Het concept van de Car-Pass is nog niet overal in het buitenland erkend. Een ingevoerde auto staat dus mogelijk niet in de Belgische database. De Car-Pass zal in dat geval de datum van aankomst in België en de beschikbare gegevens vermelden. De vzw die instaat voor het beheer van de Car-Pass vraagt ook altijd de gegevens op bij autobouwers en invoerders, die sinds 2020 verplicht zijn om die te verstrekken. Sinds 2016 is er een bilaterale overeenkomst met Nederland, dat een vergelijkbaar systeem heeft. De Car-Pass voor uit Nederland ingevoerde auto’s bevat dus de volledige geschiedenis van het voertuig in Nederland en België. Ons land stuurt ook gegevens van uit België afkomstige auto’s naar Letland en Slowakije, maar omgekeerd is dat nog niet het geval. Er lopen gesprekken binnen de Europese Unie om een ‘Europese Car-Pass’ in te voeren.
Wat zijn de sancties?
Een professional die de gegevens niet invoert in de database van de Car-Pass riskeert zware sancties, met boetes van duizenden euro’s en zelfs gevangenisstraffen. De economische inspectie voert regelmatig controles uit. Als je als particuliere koper geen Car-Pass ontvangt, kan je de verkoop annuleren. De aankoop wordt dan als nietig beschouwd en de verkoper moet de aankoopsom terugbetalen. Als koper kan je natuurlijk ook een klacht indienen. De rechter zal in dat geval de ontbinding van het contract en de terugbetaling bevelen.
Wat doet de vzw Car-Pass met de gegevens van mijn voertuig?
De gegevens worden uitsluitend gebruikt voor communicatie in het kader van de verkoop van een tweedehandsvoertuig en voor de raadpleging door professionals. Daarnaast doen ze ook dienst voor het opstellen van een jaarlijks rapport over de activiteiten van de vzw, het opmaken van statistieken in het algemeen belang en voor het doorgeven van gegevens aan derden “zoals bepaald door de wet”.