Langzaam maar zeker gaat ook de Belgische overheid digitaal. Dat doet ook de FOD Mobiliteit sinds 1 oktober met de vernieuwing van het rijbewijs, die sinds die datum online kan gebeuren.
Heel concreet word je als bestuurder uitgenodigd om je via Itsme aan te melden op een specifiek platform van de FOD Mobiliteit dat Beldrive heet. Ben je een automobilist of motard die nog een papieren rijbewijs heeft, dan blijft dat geldig en heb je alleen een nieuw exemplaar nodig bij verlies, diefstal, wanneer je niet meer op de foto lijkt of wanneer een buitenlandse overheid je rijbewijs heeft ingetrokken. Wil je een nieuwe versie, dan scan of fotografeer je je vorige rijbewijs en vul je de gevraagde informatie op de website in. Op je nieuwe rijbewijs komt dan vanzelf de foto te staan die je ook op je identiteitskaart gebruikt.
Voor nieuwe rijbewijzen in bankkaartformaat loopt het allemaal even anders. In tegenstelling tot de papieren versies is de geldigheidsduur van die “harde” rijbewijzen beperkt tot tien jaar, om vervalsing te vermijden. In de loop van de komende jaren worden de maatregelen tegen dat soort vervalsing trouwens alsmaar complexer. Het steeds evolueren naar nieuwe versies, helpt om die extra beveiliging te garanderen.
Om je bankkaart-rijbewijs te vernieuwen, dien je je minstens drie maanden vóór de vervaldatum aan te melden bij je lokale bestuur. En net als bij de oudere rijbewijzen zal je ook bij verlies, diefstal, beschadiging of onleesbaarheid een nieuw exemplaar van je rijbewijs kunnen aanvragen.
Doet de gemeentelijke ambtenaar moeilijk over de foto op je rijbewijs, dan preciseert de FOD Mobiliteit nog dat de lokale overheden geen foto’s mogen weigeren, ook niet als ze vijf jaar of ouder zijn. Het enige wat de aanvrager van een nieuw rijbewijs dient te bevestigen, is dat de foto én zijn handtekening nog steeds actueel zijn. De enige grond waarop een gemeentebestuur de aanvraag van een rijbewijs kan weigeren, is dat er in het rijksregister geen enkele foto van je is opgenomen. Maar in principe is dat… onmogelijk.
Voor alle verdere info kan je terecht bij de FOD Mobiliteit en Vervoer via dit e-mailadres.