Pierre-Benoit Sepulchre

18 MEI 2022

Daar komen de zelfklevende nummerplaten!

Californië heeft het gebruik net goedgekeurd.

België verplicht net als de overgrote meerderheid van de wereld het gebruik van een ‘harde’ nummerplaat, waarvoor het nodig is om gaten te maken in de bumper voor- en achteraan of op zijn minst om om een plaathouder te bevestigen. Het is een doorn in het oog van de meest maniakale eigenaars die (daar kunnen we inkomen) hun voertuig in perfecte staat willen houden.

De Amerikaanse staat Californië heeft beslist om de regels te versoepelen door het gebruik van een zelfklevende nummerplaat op de voorkant van het voertuig toe te staan. Dat komt omdat in de Verenigde Staten de regels op dat vlak tot de bevoegdheid van de staten behoren. In eenendertig van de vijftig staten is het gebruik van een nummerplaat op de voorkant van het voertuig verplicht. Dat is voldoende om een handvol burgers te motiveren om te lobbyen voor een versoepeling van de regel met, in het geval van Californië, een bijzonder praktisch compromis.

Veralgemening in het vooruitzicht?

Het Californische project voor de zelfklevende nummerplaat stamt uit 2013. Indertijd werd een eerste wetsontwerp opgesteld, dat de bevoegde plaatselijke autoriteit opdraagt alternatieven voor de harde plaat te onderzoeken. Intussen heeft het bedrijf License Plate Wrap een technische oplossing ontwikkeld die al getest is op een klein aantal voertuigen die door de California Highway Patrol gebruikt worden. De proef was succesvol en Californiërs kunnen nu bij wijze van proefproject een zelfklevende plaat aanvragen. Het proefproject zal volgend jaar geëvalueerd worden.

Acht verschillende plaatontwerpen zijn verkrijgbaar, met verschillende kleuren en patronen. Het valt nog af te wachten of het initiatief ook buiten Californië navolging zal krijgen en andere Amerikaanse staten en zelfs landen op het Oude Continent zal inspireren.


?

Advertentie
Advertentie
Advertentie