Arnaud Henckaerts

25 OKT 2022

Maandelijks betalen voor opties binnenkort illegaal?

In New Jersey is er een wetsvoorstel dat autobouwers verbiedt om klanten maandelijks te laten betalen voor bijvoorbeeld zetelverwarming.

BMW kwam eerder dit jaar nog in het nieuws met de 18 euro die het maandelijks aanrekent voor zetelverwarming in Zuid-Korea, maar het is een verdienmodel dat meer en meer autobouwers in de toekomst zullen toepassen: eigenaars van auto’s laten betalen voor opties wanneer ze die gebruiken. De hardware is dan standaard voorzien, alleen kan je die niet gebruiken… tenzij je betaalt. Maar dat zou binnenkort wel eens strafbaar kunnen zijn aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Ruimte voor interpretatie

De Amerikaanse collega’s van The Drive weten te melden dat er in de Staat New Jersey een wet in de maak is die autobouwers verbiedt om dit soort abonnementsdiensten voor opties aan te bieden. Het voorstel voorziet een boetebedrag van niet minder dan $ 20.000 per overtreding en vermeldt expliciet zetelverwarming en rijhulpsystemen als voorbeelden, zoals bijvoorbeeld de Auto Pilot van Tesla.

De abonnementen zouden enkel illegaal zijn wanneer er geen doorlopende kosten zijn voor de dealer, de autobouwer of een externe dienstverlener. Dat laat ruimte voor interpretatie, bijvoorbeeld wanneer autobouwers kunnen aantonen dat er kosten zijn voor de data-overdracht bij cloud-based diensten of de continue ontwikkeling van bepaalde features. Maar bij veelvoorkomende opties zoals zetelverwarming lijkt dat een moeilijker aan te halen argument. Afwachten of het wetsvoorstel goedgekeurd wordt en of het misschien ook de EU inspireert. Autobouwers die in het systeem een interessant verdienmodel zien, wachten ongetwijfeld in spanning af.


?

Advertentie
Advertentie
Advertentie