Jean-Francois Christiaens

18 MRT 2020

Corona: welke verplaatsingen zijn nog toegelaten?

De belangrijkste remedie om het hoofd te bieden aan de Covid-19-crisis is thuisblijven. Maar welke verplaatsingen zijn nog toegelaten, vooral dan met de auto of het openbaar vervoer, wanneer je echt niet anders kan?

Sinds 18 maart ’s middags wordt iedereen in België verondersteld thuis te blijven. Die regel blijft voorlopig van kracht tot 5 april. ‘Uitstapjes’ met de auto zijn dus uit den boze. Wie een frisse neus wil halen, moet zich te voet of met de fiets verplaatsen. Toch mag je de auto nog uit de garage halen voor een reeks specifieke doeleinden die door de Nationale Veiligheidsraad zijn opgesomd:

- Naar het werk rijden

- Professionele verplaatsingen

- Naar een toegelaten winkel rijden

- Naar een bankautomaat of postkantoor rijden

- Naar de dokter gaan

- Bijstand verlenen aan een kwetsbare persoon

Mag je gaan tanken?

Onder toegelaten winkels verstaan we:

- Voedingswinkels (met inbegrip van nachtwinkels)

- Winkels met dierenvoeding

- Apothekers

- Krantenwinkels

- Tankstations en brandstofleveranciers

Je mag voorlopig dus nog steeds de auto nemen om naar deze handelaars te rijden, maar je moet daarbij natuurlijk wel altijd de algemene veiligheidsvoorschriften respecteren.

Om frietjes bij de frituur?

Restaurants met een afhaalmogelijkheid of traiteurs mogen hun diensten blijven aanbieden. Hetzelfde geldt voor frituren, broodjeszaken en snackbars. Conform de veiligheidsvoorschriften mag je naar daar rijden met de auto om iets af te halen. Houd er echter wel rekening mee dat plaatselijke markten doorgaans verboden zijn en dat restaurants, bars en cafés gesloten blijven.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft mits een paar uitzonderingen rijden. Er wordt echter aangeraden om het enkel te benutten voor essentiële verplaatsingen. Taxi’s en andere alternatieve vervoersmiddelen of deelmobiliteitsdiensten (auto’s, fietsen, steps) mogen op dit moment ook nog actief blijven. Ze moeten wel het aantal passagiers beperken en uitgebreide hygiënische maatregelen nemen.

Panne

Pechbijstandsdiensten mogen blijven werken voor wie ze nodig heeft. Ze blijven zowel door de week als in het weekend beschikbaar.

Blijf voorzichtig!

Voor meer informatie en advies surf je naar de officiële informatiewebsite van de overheid.
Advertentie
Advertentie
Advertentie