Sébastien Vanhouche

13 JUL 2023

Euro NCAP: Nio aan de top

De onafhankelijke veiligheidsinstantie heeft onlangs zijn criteria naar boven bijgesteld, maar dat weerhield Nio er niet van om 5 sterren te behalen.

Om de verkeersveiligheid steeds naar een hoger niveau te brengen, scherpt Euro NCAP regelmatig zijn normen aan. Sinds kort houden de botsproeven net zoveel rekening met de actieve veiligheidssystemen als met de passieve bescherming. Onlangs zijn er nog functies zoals de detectie van kinderen aan boord en de nieuwste veiligheidssystemen toegevoegd aan de Europese crashtests, die in staat zijn om fietsers, moto's en andere kwetsbare weggebruikers te ontwijken.

5 sterren voor de Nio ET5 en ET7 

Zelfs de nieuwste auto's hebben niet altijd deze uitrusting mee. Maar de elektrische berline en SUV ET5 en ET7 van Nio dus wel! Beide modellen hebben namelijk 5 Euro NCAP-sterren verdiend. Daarmee zijn de eerste twee wagens die de maximale score hebben gehaald volgens de nieuwe Europese normen... Chinees. Beide modellen zijn dan ook in staat om uitwijkmanoeuvres uit te voeren zonder tussenkomst van de bestuurder.

LIDAR, de toekomst qua veiligheid? 

Een dergelijk veiligheidsniveau is alleen mogelijk dankzij een arsenaal aan radars en andere sensoren, waaronder een LIDAR-systeem. Deze langeafstandssensor zit op het dak, boven de voorruit, van beide modellen en lijkt het toppunt van veiligheid te worden. Ook de Volvo EX90 beschikt over zo'n sensor, terwijl de Lotus Eletre er zelfs 4 heeft, al zijn ze nog niet allemaal functioneel. We zijn dus eveneens benieuwd naar de Euro NCAP-scores van die twee SUV's...

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie