Advertentie
Advertentie

Welk kinderzitje tot welke leeftijd?

De Belgische wetgeving is duidelijk hierover: kinderen kleiner dan 1,35 meter (en jonger dan 18 jaar) moeten verplicht in een kinderzitje zitten dat aangepast is aan hun lengte en hun gewicht. Hoewel er 3 verschillende types kinderzitjes bestaan, in functie van de grootte (of het gewicht), is het aan te raden om niet te snel van categorie te wisselen: het is met de rug in de rijrichting dat je kind het best beschermd is!

Dit zijn de verschillende types:

- Van de geboorte tot 13 kg (groep 0/0+): Deze zitjes worden met de rug in de rijrichting geplaatst, om op die manier beter het hoofd en de wervelkolom te beschermen bij een ongeval. Dat zijn immers de meest fragiele elementen van de allerkleinsten! Opgelet: als je dit type kinderzitje voorin in de auto monteert, vergeet dan niet om de airbag te deactiveren!

- Van 9 tot 18 kg (groep 1): Ook zitjes van groep 1 worden met de rug in de rijrichting geplaatst, maar zijn gemaakt voor kinderen van 9 tot 18 kilo. Vanaf de leeftijd van 15 maanden (voor zitjes die voldoen aan de R129-norm, zie hieronder) kan het kind overstappen naar een zitje dat met de rijrichting mee gemonteerd is, al is dat af te raden zolang het kleiner is dan 1 meter.

- Van 15 tot 36 kg (groep 2/3): Kinderen die groter zijn dan 1 meter kunnen in een kinderzitje van groep 2 of 3 geplaatst worden, waarbij ze in de rijrichting zitten. Hier is het kind niet meer vastgemaakt met een harnas, maar wel met de veiligheidsgordel van de auto. Het gebruik van deze zitjes is verplicht voor kinderen die tot 1m35 groot zijn, en aanbevolen voor zij die minder dan 1m50 meten, met een maximumgewicht van 36 kg.

- Verhoogkussen zonder rugleuning: het kind moet minimaal 1m25 groot zijn en 15 kg wegen. Weet wel dat tot een grootte van 1m50 een zitje met rugleuning aanbevolen blijft.

 

Hoe weet je of een kinderzitje gehomologeerd is ?

In Europa zijn er twee hoofdnormen rond de homologatie, maar enkel zitjes die voldoen aan de R129-norm mogen sinds 1 september 2024nog verkocht worden. De ‘Type R400’-zitjes mogen echter blijven gebruikt worden in Europa, op voorwaarde dat ze voldoen aan de amendementen R44/03 en R44/04.

- De R44-norm: Deze norm klasseert de kinderzitjes in functie van het gewicht van het kind (groepen 0, 0+, 1, 2, 3).

- De R129-norm: Dit is de meest recente norm, die de zitjes rangschikt volgens de grootte van het kind, met ook striktere veiligheidstest, onder andere rond de zijdelingse impact. Deze norm legt op dat kinderen met de rug in de rijrichting vervoerd worden tot de leeftijd van 15 maanden. Het i-Size label garandeert bovendien de compatibiliteit met voertuigen die hetzelfde label dragen. Tot slot beschikken alle zitjes die voldoen aan de R129-norm over een ISOFIX-bevestigingssysteem, dat veiliger is en ook… makkelijker te monteren dan met de veiligheidsgordel (zie hieronder).

De bevestigingssystemen

- De veiligheidsgordel: Dit is het systeem dat courant was voor de veralgemening van het ISOFIX-systeem, dat zijn opwachting maakte in de jaren 2000. Het is niet altijd makkelijk om het zitje op deze manier te bevestigen, en het is belangrijk om de aanbevelingen van de producent hieromtrent te volgen!

- Het ISOFIX-systeem: Dit systeem werd veralgemeend in 2011. Het zorgt ervoor dat het zitje rechtstreeks op de structuur van het voertuig bevestigd kan worden, via verankeringspunten op het chassis van het voertuig. Dit systeem is veiliger en beperkt het risico op fouten bij de montage.

Je kind goed vastmaken: wat zijn de voorzorgen die je moet nemen?

- Het harnas goed vastgespen: het harnas moet goed vast tegen het kind bevestigd zijn. Een eenvoudige test: wanneer je erin slaagt om de riemen van het harnas met je vingers tegen elkaar brengen, zit het te los.

- De positie van het harnas: Het harnas moet in de rugleuning van het zitje ter hoogte van de schouders van het kind geplaatst worden, of iets lager in het geval van zitjes die gemonteerd worden met de rugleuning in de rijrichting, of licht hoger bij zitjes die met de rijrichting mee gemonteerd zijn.

- Trek hun jas uit: in de winter kan deze regel moeilijk te volgen lijken, maar toch is het bijzonder belangrijk om de veiligheid van je kind te garanderen: een harnas, zelfs wanneer het goed vastgegespt is, kan van de schouders van je kind glijden, wat kan leiden tot drama’s bij een ongeval.

Andere belangrijke punten

- Overtreding: Wanneer je deze regels niet naleeft, loop je als bestuurder kans op een boete die kan oplopen tot 174 euro.

- Uitzondering: Voor korte verplaatsingen kan je je kind zonder autozitje vervoeren, op voorwaarde dat het ouder is dan 3 jaar, het een gordel aan heeft en dat je kinderen de plaats nemen in de zitjes die voor hen voorzien zijn. 

- Tweedehands zitjes: Dit kan aanlokkelijk zijn, maar we raden je niet aan om tweedehands te kopen, tenzij het gaat om een zitje van iemand die je goed kent en die je kan verzekeren dat er nooit een ongeval mee gebeurd is. De structuur van het zitje kan immers beschadigd zijn. 

- Verandering van zitje: De levensduur van een kinderzitje wordt over het algemeen geschat op 10 jaar. Maar je moet het wel vervangen als het een ongeval heeft meegemaakt, hoe licht ook.

- Meegroeiende kinderzitjes: De ‘meegroeiende’ kinderzitjes zijn geschikt voor meerdere groepen en volgen dus de groei van je kind. Op de lange termijn zijn ze dus financieel voordeliger, maar let erop dat het zitje over de juiste homologatie beschikt, makkelijk te gebruiken is en ook zo lang mogelijk een montage met de rug in de rijrichting toelaat.