Pierre-Benoit Sepulchre

14 JUL 2023

SUV's met uitsterven bedreigd in Brussel?

De Brusselse regering wil de impact en overlast van SUV's inperken.

De SUV vertegenwoordigt tegenwoordig meer dan de helft van de nieuwe inschrijvingen in ons land, en is daarmee populairder dan ooit. Ze hebben zowel de steden als het platteland overspoeld, wat niet naar ieders wens is. In Brussel, waar Groen in de gewestelijke regering zit, wilt de overheid een rem zetten op deze rage, terwijl de ruimte voor auto's op straat ook steeds meer wordt ingeperkt. Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) heeft aangekondigd dat het Brussels Gewest een onderzoek laat uitvoeren om na te gaan wat de meest efficiënte maatregelen zijn om de overlast van SUV's in te perken.

De studie in kwestie zal niet alleen nagaan hoeveel SUV's er in de hoofdstad rondrijden, maar ook welke maatregelen overwogen kunnen worden om ze minder populair te maken of ze zelfs te verbieden. En daarvoor worden er verschillende scenario's overwogen, zoals het verhogen van de parkeertarieven of zelfs gewoon een verbod.

Een stap die aansluit bij wat er momenteel in Parijs gaande is, waar burgemeester Anne Hidalgo heeft aangekondigd dat SUV-eigenaars meer zullen moeten betalen om hun wagen te parkeren in de Franse hoofdstad vanaf volgend jaar. Er wordt een nieuwe parkeerbelasting ingevoerd op basis van het gewicht en de grootte van de wagen.

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie