Begin dit jaar voerden China en de Verenigde Staten nog een reeks gesprekken om de dialoog tussen de twee grootmachten weer te openen na enkele maanden van spanningen, maar het feit blijft dat het land van Uncle Sam de Aziatische reus nog steeds als een bedreiging ziet, zowel op commercieel vlak als qua veiligheid. Het nieuwste voorbeeld daarvan: de SecCom (de Amserikaanse minister van Handel) zou van plan zijn om de komende weken een verbod voor te stellen op het gebruik van Chinese software in geconnecteerde zelfrijdende auto's.
De reden? Niets minder dan een kwestie van nationale veiligheid! Volgens Reuters wordt deze software beschouwd als een bedreiging voor de privacy van de bestuurders van de betrokken wagens, omdat die in staat is om allerlei gegevens te verzamelen die vervolgens door Chinese bedrijven kunnen worden gebruikt. Dit zou gevolgen hebben voor zelfrijdende auto's van niveau 3 en hoger, wat een directe impact kan hebben op de ontwikkeling van alle communicatiemodules van Chinese oorsprong, en op toekomstige wegtests met prototypes uitgerust met Chinese technologie.
China niet blij
En het is duidelijk dat de Verenigde Staten niet de enigen zijn die een dergelijk verbod overwegen, want tijdens een bijeenkomst op 7 augustus met vertegenwoordigers uit Australië, Canada, Europa, India, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk bleek dat deze bondgenoten dezelfde logica zouden kunnen volgen, na "gedachten te hebben uitgewisseld over de risico's op vlak van data- en cyberveiligheid bij geconnecteerde voertuigen en sommige van hun onderdelen". Dit vormt een ernstige bedreiging voor de Chinese export van auto's naar de betrokken markten, wat Peking niet onberoerd heeft gelaten: "China dringt er bij de Verenigde Staten aan om de beginselen van de vrije marktwerking en de regels van de internationale handen te respecteren door een gelijk speelveld te creëren voor bedrijven uit alle landen. China zal zijn legitieme rechten en belangen krachtig verdedigen", klinkt het bij een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington. De spanning is duidelijk nog niet voorbij...