De uitspraak "zodra de temperatuur onder de 7°C zakt, is het veiliger om op winterbanden over te schakelen” is algemeen bekend. Desondanks wisselen veel automobilisten pas van rubber wanneer het effectief ijzelt of sneeuwt, wat in België niet vaak gebeurt.

Op basis van een reeks tests op een afgesloten circuit zochten we zelf uit wat nu de beste oplossing is. Remmen, accelereren, ontwijken van obstakels en het nemen van scherpe bochten... We deden het allemaal, met verschillende bandensoorten. Het resultaat? Dat kan je zien in onderstaande video!

Elektrisch minibusje en grote bestelwagen met dieselmotor

Om de tests relevant te maken voor zowel particulieren als professionals, hebben we ze uitgevoerd met twee wagentypes.

Het eerste model was de Mercedes-Benz EQV, een ruime minivan met een gewicht van ongeveer 2,6 ton. Met steeds meer elektrische wagens op onze wegen, wilden we vooral kijken welke impact hun extra gewicht heeft op het remmen en het nemen van bochten. Eén van de EQV's werd voorzien van winterbanden, terwijl de andere op zomerbanden reed.

Dezelfde tests werden uitgevoerd met een Mercedes-Benz Sprinter, een bestelwagen die door heel wat mensen dagelijks ingezet wordt voor hun werk, ongeacht de weersomstandigheden. Beide Sprinters waren geladen met 1 ton, waarbij de ene voorzien werd van vierseizoenenbanden en de andere van winterbanden.


Noodzakelijke investering?

Geen tijd om de video te bekijken? Dan vatten we de resultaten hier kort samen. Na deze tests kunnen we vaststellen dat de noodzaak om over te schakelen in een mild klimaat zoals het onze afhangt van de essentie van je verplaatsingen.

Bij temperaturen onder de 7 graden is het slim om over te schakelen naar kwalitatieve winter- of vierseizoenenbanden, voor jouw veiligheid en die van anderen. De beste keuze hangt af van je rijfrequentie: rij je niet zo vaak en heb je de mogelijkheid om je auto bij zwaar winterweer te laten staan? Dan volstaan de veelzijdige vierseizoenenbanden. Voor continue veiligheid en mobiliteit gedurende het hele jaar blijft de winterband de beste oplossing als het kwik zakt.

?