Is Tesla’s Autopilot ook echt een automatische piloot? Het antwoord is neen, want het is geen vervanger voor de “menselijke operator”. Maar Tesla is met de naamkeuze waarschijnlijk wat te ver gegaan door de rijhulpsystemen van zijn luxewagens Autopilot te dopen. Sommigen zijn er daardoor van overtuigd dat ze met dit systeem de controle van hun wagen kunnen loslaten en dat ze zich kunnen laten rijden. Ter verdediging van Tesla: het zegt heel expliciet dat zijn Autopilot-systeem “actief toezicht door de bestuurder” vereist en dat het de wagen “niet autonoom” maakt. Het lijkt erop dat de constructeur die vermelding meer in de verf zal moeten zetten.
Tiental ongevallen
Het Amerikaanse verkeersveiligheidsagentschap National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft namelijk elf ongevallen genoteerd waarbij Tesla’s Autopilot betrokken zou zijn geweest. Dat lijkt voldoende om een onderzoek in te stellen om de oorzaak van sommige van deze ongelukken te kunnen begrijpen met Tesla’s uitgerust met dit systeem. De overheid bevestigt dat ze “een vroegtijdig onderzoek instelt naar de rijhulpsystemen (Autopilot) en technieken die worden toegepast om de bestuurder te observeren, ondersteunen en te dwingen om zijn verantwoordelijkheid bij het rijden te begrijpen”.
Meer concreet komt er een onderzoek naar de Model S, 3, X en Y die zouden hebben geleid tot het overlijden van één persoon en 17 gewonden. Telkens was het Tesla-model uitgerust met Autopilot of met Traffic-Aware Cruise Control, de snelheidsregelaar van het merk, en was één van beide geactiveerd voor het ongeval.
Na de aankondiging van de NHTSA verloor het Tesla-aandeel op de beurs 5 procent van zijn waarde.?
Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail: