Voor liefhebbers van premium hatchbacks zijn de Audi A3 en BMW 1 Reeks al jaren twee van de meest begeerde opties. In 2024 kregen beide modellen een facelift, al spreekt BMW liever over een nieuwe generatie. Zijn de aanpassingen groot genoeg om afstand te nemen van elkaar? En zo ja: welke van deze Duitse rivalen verdient je aandacht - en je spaarcenten - het meest? We zetten beide hatchbacks naast elkaar om te zien welke er als beste uit de bus komt.
Design en afmetingen: evolutie vs traditie
De Audi A3 heeft een subtiele designupdate ondergaan waarbij de grille nu iets breder is en geen echte rand meer heeft. Hij wordt geflankeerd door scherpere LED-koplampen waarvan je zelf de lay-out kan veranderen. Wij moeten nog altijd de eerste persoon tegenkomen die hierop zat te wachten…
Met zijn strakke lijnen en atletische proporties straalt de A3 Sportback een zekere ingetogen elegantie uit en is hij na al die jaren nog steeds direct herkenbaar als een A3. Hij meet 4,35 m in lengte, 1,82 m in breedte en 1,44 m in hoogte.
De BMW 1 Reeks kreeg iets fijner getekende nieren en opnieuw ontworpen koplampen, standaard voorzien van LED-verlichting. De meest opvallende wijziging is zijn lager aflopende neus. Met een lengte van 4,36 m, een breedte van 1,80 m en een hoogte van 1,46 m moet je al met een meetlat aan de slag om effectief een verschil in grootte vast te stellen tussen de BMW en de Audi.
BMW mikt met zijn uitvoeringen M Sport design en M sportpakket eerder op een dynamisch en sportief uiterlijk, terwijl de Audi toch eerder inzet op verfijning en elegantie met de Attraction en Advanced uitvoeringen, al biedt Audi de A3 natuurlijk ook zijn sportieve S-line uitrusting aan.
De evolutie van het design vinden wij het meest geslaagd bij de Audi A3. De BMW 1 Reeks wordt wel eens meesmuilend vergeleken met een Kia Ceed en hoewel ze mijlenver uit elkaar liggen, snappen we waar die opmerking vandaan komt als we zijn voorkant vanop een afstand bekijken.



Interieur en technologie: klassiek vs modern
In de Audi A3 word je bij het instappen verwelkomd door een strak dashboard, met een klassieke opstelling van het centrale scherm. De materialen zijn sinds de facelift opnieuw van topkwaliteit, met zachte oppervlakken en een uitstekende bouwkwaliteit. Iets anders dat uitsteekt - maar dan niet op een goede manier - zijn de luchtroosters rond de tellerpartij: die lijken achteraf gemonteerd, zowel qua plaatsing als qua kwaliteit van het materiaal…
De BMW 1 Reeks benadert het interieur anders met een modernere opbouw van de grote schermen in een boog achter het stuur. De afwerking van het interieur is even solide als bij de Audi, met premium materialen zoals je die verwacht in deze klasse. Zolang je niet te ver naar beneden kijkt…
BMW'siDrive-systeem reageert snel en is handig in gebruik. Jammer is wel dat de draaiknop verdwenen is, maar ronduit vervelend is het feit dat de airco-features via het scherm bediend moeten worden. Op dat vlak doet Audi beter: zij behouden nog een reeks echte druktoetsen onder het touchscreen. Details als dit moeten misschien wel het verschil maken in het eindoordeel.


Praktisch: exact dezelfde inhoud
Qua binnenruimte ontlopen beide auto's elkaar niet veel. De Audi A3 biedt iets meer hoofdruimte achterin, omdat Audi de achterbank iets verlaagd heeft. De BMW voelt wat minder ruim achteraan, maar het verschil is miniem. In beide hatchbacks kunnen twee volwassenen redelijk comfortabel zitten op de achterbank, maar met drie ontaardt het al snel in een schoudergevecht om je plaats op te eisen.
De kofferruimte bedraagt 380 tot 1.200 liter in de Audi A3 en dat is exact evenveel als in de BMW 1 Reeks! Tenzij je voor een hybride-motor gaat, want dan slinkt de kofferruimte tot 300 liter bij de BMW en tot slechts 280 liter in het geval van de A3, wat toch behoorlijk klein wordt.




Aandrijflijnen: kleine en grote hybrides
Over hybrides gesproken: de BMW is enkel verkrijgbaar als 48V micro-hybride bij de 120-versies van de benzine- en dieselmotor. De Audi A3 daarentegen heeft een echte plug-in hybride op de prijslijst staan. Het gaat dan om de 1.5-liter TFSI die elektrische ondersteuning krijgt en beschikbaar is in twee vermogensversies: de 40 en 45 TFSI e, met een totaalvermogen van 150 en 200 kW. Het puur elektrische rijbereik van de A3 gaat van 126 tot 143 km.
Verder vinden we een breed scala aan motoren bij de twee Duitse merken met diesel- en benzinevarianten. BMW koppelt alle motoren aan een automatische versnellingsbak, bij Audi is er wel nog de mogelijkheid om te kiezen voor een manuele 6-bak.
Natuurlijk zijn er nog de bekende sportieve varianten, namelijk de BMW M135 xDRIVE en de Audi S3, waarbij de Audi op papier licht het voordeel heeft qua prestaties. Tot slot is er nog de Audi RS 3, die met zijn 500 Nm koppel en 400 pk de straatstenen uit de grond trekt met vier wielen tegelijk. Voor een even sensationele machine moet je bij BMW opschuiven in het gamma naar de M2 Coupé. Die kost je 10.000 euro meer dan de RS 3 (vanaf 69.050 euro) en laat al dat geweld los op enkel de achterwielen.

Rijcomfort: stabiel vs speels
Tijdens het rijden komt het verschil in karakter tussen beide wagens pas echt naar boven. De Audi A3 is zeer stabiel met een geruststellend en voorspelbaar weggedrag. Hij daagt de bestuurder niet spontaan uit tot grote sportiviteit, maar gooi je hem de bocht in, dan merk je wel dat hij zonder problemen doet wat je vraagt.
Bij de BMW is het anders: ook hem stuur je met plezier de bocht in, maar dat doet hij met iets meer speelsheid dan de Audi. Haal je bij de BMW je voet van het gas, dan voel je dat de achterkant levendiger reageert dan bij de Audi, die laatste volgt gewoon zijn traject alsof hij op rails ligt. Maar ga je de grenzen opzoeken, dan is het de Audi die als eerste zijn tractie op de voorwielen gaat verliezen.
Beide wagens zijn comfortabel om kilometers mee te maken, maar bij de BMW 1 Reeks merk je toch dat hij meer neigt naar sportiviteit dan naar comfort, hoewel de vering zeker niet te hard is. Ook de Audi is eerder droog afgeveerd, maar als we hem dan toch een label op moeten kleven, dan zouden we hem eerder comfortabel dan sportief noemen.

Prijs: voorzichtig met de optielijst!
In België begint de prijs van de Audi A3 Sportback vanaf 31.350 euro voor de Attraction 30 TFSI 6-bak, oplopend tot vlot voorbij 70.000 euro voor een volledig uitgeruste S3. De BMW 1 Reeks is iets duurder met een startprijs van ongeveer 32.950 euro voor de 116 benzine in basisuitvoering, oplopend tot ruim 72.000 euro voor een volgeladen M135i xDrive.
Bij vergelijkbare uitrustingsniveaus is de BMW doorgaans een beetje duurder dan de Audi. Voor beide geldt dat de optielijst eindeloos lang is, waardoor het eindbedrag snel kan oplopen. Qua restwaarde staan beide merken bekend om hun goede waardevastheid.



Conclusie: een kwestie van prioriteiten
We vreesden er al voor, maar we kunnen hier geen echte winnaar aanwijzen. De keuze tussen de Audi A3 en BMW 1 Reeks komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur en prioriteiten.
Beide excelleren ze in hun algemene kwaliteitsindruk, allebei zijn ze redelijk in hun ruimteaanbod en ook laten ze elk heel af en toe een steekje vallen, zoals bij de bediening van de ventilatie in de BMW.
Er is echter één groot verschil te noteren. Voor de bestuurder die prioriteit geeft aan echt rijplezier, zal de BMW 1 Reeks voor meer voldoening zorgen dan de Audi A3 Sportback.
Beide auto's bewijzen nog maar eens waarom de Duitse merken nog steeds de standaard zetten in dit segment.