Olivier Maloteaux

26 MRT 2025

Test: Mazda CX‑60 2025, trouw aan zichzelf

Mazda geeft de (nochtans niet zo oude...) CX-60 een (kleine) opfrisbeurt. Het model blijft zich van de norm onderscheiden door zijn alternatieve technische keuzes... maar nu beweert Mazda ook zijn aangeboren gebreken te hebben opgelost.

{"fr":"Mazda CX-60 beige roulant sur une route sinueuse avec un paysage de collines.","nl":"Beige Mazda CX-60 rijdt op bochtige weg met heuvelachtig landschap."}
{"fr":"Honda ZR-V sur route sinueuse, éoliennes en arrière-plan, ciel nuageux.","nl":"Honda ZR-V op bochtige weg, windmolens op achtergrond, bewolkte lucht."}

"Deze 2025-facelift beperkt zich tot een gewijzigde achteras voor meer comfort. Een geslaagde missie! Verder blijft de CX-60 trouw aan zichzelf en daar houden we van. Vooral in dieseluitvoering!"

De CX-60 is gelanceerd in 2022 en dus nog geen drie jaar oud, maar toch krijgt hij al een update... Misschien om niet in de vergeethoek te geraken na de recente introductie van zijn grote broer, de CX-80, die groter is en plaats aan boord heeft voor twee extra personen. In elk geval lijkt de facelift van de CX-60 zeer bescheiden en zitten de belangrijkste wijzigingen onder de carrosserie.

Advertentie
Advertentie

Design

Niets nieuws of toch heel weinig...

Qua design vermeldt Mazda slechts één nieuwe exterieurkleur: Zircon Sand, een grijs-beige kleur met een groene zweem die we al eerder zagen op de kleine MX-5. Voor de rest is er qua looks niets nieuws. Het is een behoorlijk goed ontworpen SUV die nog steeds 4,74 meter lang is, even groot als de BMW X3, Mercedes GLC of Volvo XC60. Bij de grote constructeurs vinden we in hetzelfde segment de Peugeot 5008, Renault Espace, Skoda Kodiaq of Volkswagen Tayron.

Beleving

Nog steeds een chique uitstraling

Het is nog altijd aangenaam vertoeven in deze Mazda. De sfeer is licht (vooral met het optionele panoramische glazen dak) en chic, in het bijzonder in de topuitvoeringen, die bekleed zijn met stijlvolle en verzorgde materialen, zoals nappaleder voor de stoelen en esdoornhout (Takumi-uitvoering) of aluminium (Homura) op de middenconsole.

Voor deze facelift heeft Mazda twee luxueuze uitrustingsniveaus toegevoegd: de Homura Plus en Takumi Plus, die standaard alle beschikbare optiepakketten bevatten. Terwijl de Takumi-modellen zich onderscheiden door een licht interieur, hebben de Homura-versies een sportievere inslag, met een nog donkerder interieur bij deze facelift: de hemel en raamstijlen zijn nu bekleed met zwarte bekleding, terwijl de deurpanelen een nieuwe zwart gemetalliseerde matte afwerking krijgen.

Niet volledig op de tast

Als multimediasysteem beschikken alle versies over een 12,3" digitaal instrumentenpaneel (met beperkte personalisatiemogelijkheden), ondersteund door een centraal scherm van dezelfde afmeting. De aanraakfunctie van dit scherm is alleen beschikbaar bij stilstand: zodra je begint te rijden, bedien je het multimediasysteem met de draaiknop. Je went eraan en het beperkt vingerafdrukken op het scherm... Android Auto en Apple CarPlay zijn standaard, met of zonder kabel. Een inductielader voor smartphones is ook beschikbaar.

Middelmatige achter- en kofferruimte

De aangenaam zachte voorstoelen kunnen worden verwarmd of gekoeld. Achterin is de ruimte behoorlijk, maar vrij gemiddeld als we kijken naar zijn buitenafmetingen. De middelste rugleuning is bovendien vrij hard. Qua modulariteit doet deze CX-60 het minder goed dan zijn grote broer, de CX-80: hier vind je namelijk geen verschuifbare of kantelbare achterbank, noch een derde rij zitplaatsen. De CX-60 is uitsluitend verkrijgbaar als 5-zitter.

De kofferbak is niet enorm, maar wel praktisch dankzij zijn regelmatige vorm. Opvallend is dat ondanks de grote batterij, de plug-in hybride versie dezelfde kofferruimte heeft als de dieselversies.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Een plug-in hybride of...

De facelift brengt niets nieuws onder de motorkap. De plug-in hybride versie, die we al in 2022 leerden kennen, combineert nog steeds een 2,5-liter 4-cilinder benzinemotor (191 pk/261 Nm) met een elektromotor (134 pk/250 Nm), wat samen een maximaal gecombineerd vermogen van 327 pk en een koppel van 500 Nm oplevert, dat naar alle vier de wielen wordt gestuurd.

Mazda geeft aan dat de 100 km/u gehaald wordt in een tijd van 5,8 seconden (met een begrensde topsnelheid van 200 km/u), maar in de praktijk lijken de prestaties minder indrukwekkend. De benzinemotor maakt flink toeren bij felle acceleraties en de 8-versnellingsbak vertoont soms wat kleine schokken.

De batterij met een bruto-capaciteit van 17,8 kWh biedt in theorie een elektrisch rijbereik van 64 kilometer (begrensd op 100 km/u), maar in de praktijk haalden we 54 km. En we horen nog steeds de elektromotor wat onaangenaam fluiten. Met een lege batterij lag het benzineverbruik rond de 8 l/100 km. De batterij laadt in ongeveer 9 uur op via een gewoon stopcontact en in 2,5 uur aan een laadpaal (max. 7,2 kW).

... of een grote 6-cilinder diesel

De CX-60 blijft ook beschikbaar als diesel. En die is groot: 3,3 liter met 6 cilinders. Deze motor wordt nog steeds aangeboden in een 200 pk/450 Nm versie met achterwielaandrijving (0-100 km/u in 8,4 seconden) of 254 pk/550 Nm met vierwielaandrijving (0-100 km/u in 7,4 s). Deze diesel is aangenamer dan de hybride aandrijflijn: hij heeft meer kracht bij lage en middelhoge toerentallen, terwijl de combinatie van de motor en de 8-versnellingsbak hier minder schokkerig is. Als kers op de diesel-taart is deze motor verrassend zuinig voor zijn cilinderinhoud. Het verbruik lag tijdens deze test rond de 6 l/100 km. Petje af, Mazda!

Een verfijnde vering, maar...

Alles wat we je net hebben verteld, hadden we eerder al ervaren bij onze eerste kennismaking met de CX-60. En hoewel we zijn relatief dynamische weggedrag waardeerden, bekritiseerden we anderzijds het te stugge comfort. Voor deze facelift (en dit is de grootste verandering) heeft Mazda de vering aangepakt: de achteras verliest zijn stabilisatorstang om wat meer bewegingsvrijheid te krijgen, en krijgt zachtere veren gecombineerd met stuggere schokdempers. Dit zou schokken op oneffenheden beter moeten opvangen, maar gaat ten koste van een iets minder scherp reagerende voortrein die op zijn beurt wat meer onderstuur vertoont. In de praktijk blijft het weggedrag evenwichtig en efficiënt, terwijl de vering inderdaad wat minder nerveus is. Het is dus een verbetering ten opzichte van vroeger, ook al is de vering nog steeds niet erg zacht. En er is nog steeds geen adaptieve demping mogelijk, in tegenstelling tot bij sommige concurrenten.

Prijs

Hoeveel kost de Mazda CX-60 2025?

Net als bij de meeste auto's is de prijs van de CX-60 de afgelopen jaren blijven stijgen (ongeveer +10% sinds zijn lancering eind 2022). Dat resulteert vandaag in een basisprijs van 51.690 euro voor de 200 pk diesel, 56.490 euro voor de 254 pk 4x4 diesel en 55.290 euro voor de 4x4 plug-in hybride. Tel er ongeveer 10.000 euro bij voor een versie met alle opties. Dat is aanzienlijk goedkoper dan vergelijkbare premium SUV's, maar de inruilwaarde van de Mazda zal ook lager liggen, ondanks de bekende betrouwbaarheid en een garantie van 6 jaar/150.000 kilometer.

Verdict

Laten we eerlijk zijn: de facelift is heel minimaal... Hij beperkt zich tot een gewijzigde achteras om meer comfort te bieden zonder het dynamische karakter te veel aan te tasten. Een grotendeels geslaagde missie. Verder blijft de CX-60 trouw aan zichzelf en daar houden we van, met zijn eigenzinnige technische keuzes. We denken dan aan zijn uitstekende 6-cilinder diesel, die helaas zwaar belast wordt in ons achterhaalde fiscale systeem vanwege zijn cilinderinhoud, terwijl hij zo goed als niets verbruikt en dus weinig CO2 uitstoot...

Advertentie
Advertentie