Of het nu gaat om de SUV’s Q4, Q6 of Q8, of eerder om de A6 berline of break: bij Audi zijn de even modelcijfers nu voorbehouden aan de volledig elektrische modellen. En aangezien je nu een oneven cijfer nodig hebt voor een model met verbrandingsmotor, gaat de opvolger van de klassieke Audi A4 nu als A5 door het leven om binnen deze nieuwe logica te passen. De rivaal van de BMW 3 Reeks en Mercedes C-Klasse verandert niet enkel van naam, maar breidt ook zijn motorengamma uit. Diesel, benzine, plug-inhybride of als sportieve S5: is er nu een Audi A5 Berline voor iedereen?
Design
Volledig nieuw
Audi heeft het niet op een nieuwe naam gehouden, want ook het design van de nieuwe A5 gaat er gevoelig op vooruit. De A5 Berline is voortaan 4,82 m lang en groeit daarmee 6,7 cm, terwijl de hoogte maar een centimeter verschilt met de oude A4. De Audi A5 krijgt ook nieuwe proporties die hem een zekere dynamiek verschaffen, onderstreept door de grote wielkasten. De nieuwe A5 verloochent zijn afkomst echter niet en blijft trouw aan de typische Singleframe-grille die Audi al jaren gebruikt. Die domineert de neus en strekt zich nu uit in de breedte, met een driedimensionale honingraatstructuur, terwijl het merklogo voortaan een ‘plat’ design krijgt. De neus van de Audi A5 onderscheidt zich ook van de vorige generatie met een lagere motorkap die netjes aansluit op de rest van de neus.
DNA van de A5 Sportback
De voorzijde van de nieuwe Audi A5 is al duidelijk te onderscheiden van de vorige generatie A4, maar achteraan springen de veranderingen nog meer in het oog. In plaats van een klassieke kofferklep kiest de nieuwe A5 Berline nu voor een grote achterklep. De daklijn loopt dus veel geleidelijker af en strekt zich uit tot aan de spoiler, terwijl de D-stijlen veel schuiner staan en een langere achterruit opleveren. De nieuwe generatie A5 neigt dus eerder naar het design van de vorige generatie Sportback, maar dan met enkele invloeden van de A4, aangezien een deel van de koffer nog steeds vlak is. Opvolgers van de oude Audi A5 coupé en Sportback zijn trouwens nog niet aangekondigd door Audi. Natuurlijk is deze grote achterklep praktischer dan de klassieke kofferklep van de oude A4 sedan. Hij gaat elektrisch open en verbergt een koffervolume van 445 liter.
LED en OLED
Audi blijft trouw aan een van zijn stokpaardjes en heeft zijn verlichtingstechnologie nog verder verbeterd met de nieuwe Audi A5. Die krijgt LED-koplampen en zelfs OLED-achterlichten van de tweede generatie. Elk OLED-paneel heeft ongeveer 60 segmenten die afzonderlijk kunnen oplichten, waarmee de A5 twee nieuwe functies krijgt. De eerste is de mogelijkheid om de lichtsignatuur van je auto te personaliseren voor- en achteraan, met keuze uit 8 verschillende stijlen die je kan selecteren via het centrale aanraakscherm aan boord. Daarnaast kan de auto ook communiceren met zijn omgeving (car-to-X), door bijvoorbeeld rode driehoeken weer te geven wanneer de alarmlichten worden ingeschakeld.
Beleving
Als het exterieur van de nieuwe Audi A5 geen enkele twijfel laat bestaan over de generatiesprong die is gemaakt, met een volledig nieuw uiterlijk, hoe zit het dan met het interieur? Ook daar gaat de A5 er gevoelig op vooruit en biedt hij een panoramische digitale weergave die identiek is aan die van de grote Q6 en de nieuwe A6. De bestuurder heeft voor zijn neus een groot digitaal paneel dat bestaat uit twee gebogen displays: de virtual cockpit van 11,9 inch (Audi’s digitale instrumentarium) en een centraal OLED-aanraakscherm met een grote doorsnede van 14,5 inch. De bedieningen krijgen een vrij ergonomische haptische feedback, terwijl het infotainment is gebaseerd op een Android-interface waar Audi zijn eigen look aan heeft gegeven. De interface is helder en snel in gebruik, en de navigatie geniet van Google Maps-kaarten.
Zoals wel vaker tegenwoordig, missen we echter de fysieke knoppen om de klimaatcontrole te bedienen. Je moet hiervoor nu via het centrale aanraakscherm, maar een troost is dat de belangrijkste instellingen permanent zichtbaar zijn, ongeacht het menu waar je in zit. Op de bestuurdersdeur zit een controlepaneel dat alle bedieningsknoppen groepeert: de elektrische ruiten en zijspiegels, maar ook de koplampen en memoryfunctie voor de zetels, die gelukkig allemaal wel nog fysieke knoppen krijgen. Tenslotte heerst er een aangename sfeerverlichting aan boord die je ook naar smaak kan instellen.
Vier schermen in totaal
Daar houdt de lijst van displays nog niet op, want de A5 krijgt ook een head-up display dat flink is gegroeid ten opzichte van de vorige generatie. Het beeld is in totaal zelfs 85% groter geworden dan vroeger! De getoonde informatie is compleet en de weergave is ook erg helder. En is dat nog niet genoeg, dan heeft Audi ook nog een optioneel scherm van 10,9 inch in petto voor de passagier vooraan. Daarmee kan die ook de navigatie bedienen en bepaalde rijgegevens in het oog houden, maar eveneens genieten van zijn eigen media, onder meer dankzij een ingebouwde YouTube-app. Zodra de auto in beweging komt, wordt het scherm volledig donker voor de bestuurder om die niet af te leiden. Slim gezien!
Binnen het technologisch arsenaal van de nieuwe Audi A5 zijn we ook fan van het hoogwaardige Bang & Olufsen 3D-audiosysteem met in totaal 20 luidsprekers, waarvan vier stuks in de hoofdsteunen vooraan. Daarmee kan de bestuurder genieten van zeer duidelijke navigatie-instructies en telefoongesprekken zonder storende bijgeluiden. De passagier kan dan weer apart genieten van het geluid van de content op zijn eigen scherm. Zo heeft deze gimmick toch nog een praktisch nut.
Geweldig verduisterbaar glazen dak
Met al deze technologie heerst er duidelijk een moderne sfeer aan boord. Toch missen we een beetje het tijdperk waarin Audi nog interieurs van een ongeëvenaarde kwaliteit had. Niet dat de bouwkwaliteit in de A5 te wensen overlaat, met grotendeels kwalitatieve materialen, maar er zijn hier en daar toch enkele minder flatterende harde plastics en valse houten sierstukken te vinden. Ook de krasgevoelige pianolak vinden doet de kwaliteitsindruk geen deugd.
We moeten ons troosten met een binnenruimte die er wel op vooruit is gegaan ten opzichte van de vorige generatie. De passagiers vooraan zitten zeer goed in zetels die met verschillende soorten leer kunnen worden bekleed, terwijl de passagiers op de achterbank profiteren van de met 8 cm verlengde wielbasis ten opzichte van de Audi A4. De beenruimte volstaat daarmee zelfs voor langere mensen, vooral dankzij de uitgeholde rugleuningen van de voorstoelen. Qua hoofdruimte komen enkel passagiers langer dan 1,85 m in aanraking met de dakhemel. Zoals gewoonlijk is het centrale zitje op de achterbank smaller en harder, en dient het dus vooral voor kinderen of als noodoplossing, des te meer omdat de forse transmissietunnel maar weinig ruimte laat voor de voeten. Aan de positieve kant krijgt de A5 een prachtig (en optioneel) glazen panoramadak. Het bedekt bijna het volledige interieur en kan in segmenten worden verduisterd, zoals Renaults SolarBay.