Doorheen de jaren verandert je persoonlijke situatie, en daarmee ook je mobiliteitsbehoeften. Misschien zijn je kinderen het huis uit. Of je verhuist bijvoorbeeld van de boerenbuiten naar de stad, waar je makkelijker gebruik kan maken van het openbaar vervoer en kan kiezen voor alternatieve mobiliteitsoplossingen.

Advertentie
Advertentie

Als je een bedrijfswagen kreeg van werkgever, dan kan het zijn dat je die op een bepaald moment in je carrière niet meer nodig hebt. Dit zijn de mogelijkheden die je hebt als je je wagen wil inleveren.

Check je arbeidsovereenkomst

In België zijn de regels rond het terug inleveren van een bedrijfswagen vooral afhankelijk van je arbeidsovereenkomst, het arbeidsreglement van je werkgever en de bepalingen in de car-policy van het bedrijf.

Als de bedrijfswagen in je arbeidsovereenkomst of in een toevoeging aan die overeenkomst is opgenomen, dan bekijk je best is de clausules over het gebruik, de teruggave en de voorwaarden bij niet-gebruik.

Je bedrijfswagen terug inleveren moet altijd in overleg met je werkgever gebeuren. Als je bedrijfswagen een onderdeel is van je loonpakket, kan het zijn dat je een loonsverhoging krijgt als je hem teruggeeft, vooral als je een deel van je loon inleverde in ruil voor de wagen.

Daarnaast hoef je niet langer het Voordeel van Alle Aard (VAA) te betalen voor het privégebruik van je bedrijfswagen, wat zeker een positieve invloed zal hebben op je loon.

Om extra kosten en administratie te vermijden, kan je werkgever je echter verplichten om de wagen te houden tot het einde van het leasingcontract of de afgesproken gebruiksperiode.

Wat dacht je van een mobiliteitsbudget?

Sinds 2019 heeft de federale regering een wettelijk kader ingevoerd waarmee werknemers hun bedrijfswagen kunnen inruilen voor een mobiliteitsbudget. Met dit budget kunnen ze duurzame en alternatieve mobiliteitsoplossingen financieren. Die regeling heet het mobiliteitsbudget. Lees ons artikel hierover voor meer informatie over het wettelijke kader en de mogelijkheden.

En je werkgever?

Als je werkgever akkoord is en je je wagen mag inleveren, zit hij wel met een voertuig waar hij vanaf moet. Wat kan hij ermee doen? Ook hier bestaan enkele oplossingen voor.

Als de wagen eigendom is van de werkgever, kan hij beslissen om hem te verkopen.

Als de wagen daarentegen geleased is, kan je werkgever bekijken of hij het contract vroegtijdig kan stopzetten. Dat zal echter extra kosten met zich meebrengen. Als het contract bijna afloopt, kan het interessanter zijn om de wagen enkele maanden in de vloot te houden totdat hij moet worden ingeleverd.

In dat geval kan de wagen bijvoorbeeld worden toegewezen aan een nieuwe werknemer of aan iemand met een wagen uit een lagere categorie waarvan het contract afloopt.

De wagen kan ook ingezet worden als poolwagen, en op die manier gebruikt worden door werknemers die geen bedrijfswagen hebben maar er bijvoorbeeld wel één zouden kunnen gebruiken voor professionele verplaatsingen tijdens de werkdag.