Pierre-Benoit Sepulchre

19 OKT 2022

Europa wil oplaadpalen om de 60 km

Daarmee wil het autokopers aanmoedigen om over te schakelen op 100% elektrisch.

Op dit moment is één van de belangrijkste obstakels voor de aanschaf van een elektrische auto de angst voor een panne door een gebrek aan oplaadstations, vooral over lange afstanden. Een angst die binnenkort tot het verleden zou moeten behoren. Woensdag stemde het Europees Parlement immers in met een onderhandelingsmandaat om tegen 2026 om de 60 km een station met elektrische oplaadpunten verplicht te maken op het wegennet van het oude continent .

Nu dit mandaat is aangenomen, kunnen de Europese autoriteiten onderhandelingen beginnen met de lidstaten om dit ambitieuze project te verwezenlijken. Deze verplichting geldt alleen op snelwegen en belangrijke nationale wegen. De betreffende laadstations zullen gemakkelijk en universeel toegankelijk moeten zijn, ongeacht het merk en model van het op te laden voertuig. Automobilisten moeten gemakkelijk kunnen betalen en de prijs per kWh moet duidelijk worden aangegeven.

Naast een dicht netwerk van oplaadstations voorziet de tekst ook in de aanleg van een uitgebreide waterstofinfrastructuur, met als doel om tegen 2028 elke 100 km waterstof te kunnen tanken.

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie