Arnaud Henckaerts

6 JAN 2023

‘Goedkope’ Lightyear 2 wordt duurder dan verwacht

Maar wie er als eerste één wil, kan de zonnewagen nu al reserveren.

“First come, first served” zegt het Nederlands Lightyear bij de opening van de wachtlijsten voor zijn nieuwe model. Hoe dat model er in detail uit zal zien, komen we nog niet te weten, maar het bedrijf laat wel weten dat de productie eind 2025 van start gaat en dat eerst Amerikaanse, Britse en Europese klanten aan de beurt zullen komen. Maar de prijs die ze daarvoor zullen moeten betalen, is ondertussen ook gestegen.

40.000 voor 800 km

De ‘0’, de eerste zonnewagen van Lightyear, is met een prijs van € 250.000 niet bepaald goedkoop. Maar het bedrijf beloofde een tweede model met een prijs van zo’n € 30.000. Maar ondertussen is er een nieuwe indicatie voor de prijs, en dat is… € 40.000. Zonder belastingen welteverstaan, waardoor je er sowieso al 21% BTW mag bijtellen. Of dat écht duur is of niet, zal onder andere afhangen van hoe groot de batterij is, vaak dé grote kost bij een elektrische wagen.

Lightyear heeft het over een rijbereik van meer dan 800 km, wat veelbelovend is. Dat zal hij deels te danken hebben aan zijn aerodynamische ontwerp en algemene efficiëntie, en natuurlijk door de zonnepanelen die op heldere dagen zorgen voor extra rijbereik, wat volgens het bedrijf moet zorgen voor een 50% lagere uitstoot in vergelijking met andere elektrische auto’s. Door die zonnepanelen zal je als koper minder afhankelijk zijn van de laadinfrastructuur en de ‘2’ zal zelfs stroom aan het net zullen kunnen leveren.

Lightyear heeft ondertussen al 21.000 pre-orders voor zijn ‘2’, onder andere via leasingpartners als LeasePlan, Arval en Athlon. Maar wie nu via de website van Lightyear inschrijft op de wachtlijst, zou dus vooraan in de rij komen te staan.


?

Advertentie
Advertentie
Advertentie