De comeback van Lancia is voorlopig nog vrij bescheiden, met enkel de nieuwe Ypsilon in de showrooms, maar het merk heeft wel een rijke historie van bijna 120 jaar om op te bogen. En die historie brengt ook een trouwe schare fans met zich mee, zo bewijst de Lancia Club Belgio. Samen met Stellantis gaf de club enkele journalisten de kans om te rijden in enkele van de meest iconische Lancia’s uit de geschiedenis van het merk. Ter gelegenheid van de renaissance, maar ook van de 40e verjaardag van de Ypsilon. We konden ook met de Thema 8.32 Ferrari en de Flavia Cabriolet rijden, maar we beginnen met het meest herkenbare model van allemaal: de Delta HF Integrale.

Advertentie
Advertentie

De looks én het palmares!

Met zijn knalgele koetswerk kan je er moeilijk naast kijken, maar ook wie geen benzine in de aderen heeft stromen en zich de jaren ‘90 nog herinnert, zal de Lancia Delta HF Integrale herkennen. Meer specifiek gaat het hier om de Delta HF Integrale 16v Evo 1, want er zijn tal van revisies geweest van deze iconische hot hatchback, de ene al wat zeldzamer en begeerlijker dan de andere.

Het model heeft zijn adelbrieven natuurlijk te danken aan zijn successen in de rallysport: de Delta won maar liefst 6 rallykampioenschappen op een rij van 1987 tot 1992. De straatversies zijn de homologatiemodellen, die wegens hun succes nog werden doorontwikkeld ook nadat Lancia uit het WRC stapte. Na deze Evo 1 kwam er dan ook nog een Evo 2, de ultieme versie die ook het hoogste budget vraagt om er eentje te kunnen bemachtigen.

Gele Lancia Delta Integrale met gepersonaliseerde kentekenplaat 'APPA', geparkeerd op grind.
Verzameling klassieke auto's met gele Lancia Delta Integrale en oude modellen.
Advertentie
Advertentie

Flink prijskaartje…

Niet dat ‘ons’ exemplaar zoveel minder kostbaar is: ook de Delta HF Integrale Evo 1 is tegenwoordig om en bij de 100.000 euro waard, afhankelijk van de staat en uitvoering. Iets om in het achterhoofd te houden wanneer we instappen in ‘Appa’, vernoemd naar de koosnaam van de vader van de eigenaar. Het interieur is heerlijk no-nonsense: 8 analoge klokken om alle nodige rij-informatie in het oog te houden, met als bijzonderheden een toerenteller die 90 graden is gedraaid (om beter zicht te hebben op het tweede deel van het toerenbereik) en een snelheidsmeter die nooit naar 0 gaat - ja, we zijn terug in de jaren ‘90!

Tussen modern en analoog

De Lancia Delta HF Integrale zit nog op het kruispunt tussen oud en nieuw dat auto’s uit dit tijdperk zo aantrekkelijk maakt. Je moet niets bijzonders doen om er gewoon mee te rijden - er is geen choke, de versnellingsbak is gesynchroniseerd en alle knoppen, hendels en schakelaars zitten waar je ze verwacht (op de raamschakelaars onderaan de middenconsole na). En toch krijg je nog een echt analoge rijervaring, met enkel fysieke bedieningselementen, een onbekrachtigd stuur en de bestuurder die met zijn rechtervoet moet beslissen hoe fel de motor reageert.

Dat gezegd zijnde, is er toch één gebied waar de auto-industrie de laatste 30 jaar enorme stappen heeft gezet: het veercomfort! Hier krijg je geen gestuurde dempers en rijmodi om te switchen tussen ‘comfort’ en ‘sport’ (ook al bestond die technologie toen wel al), in de Delta Integrale is het altijd ‘sport’! Met tot gevolg dat je elke richel, bult en put van ons Belgisch asfalt zeer goed kan voelen. Dat wordt ongetwijfeld al snel vermoeiend als je gewoon van A naar B wil rijden…

Gele Lancia Delta rijdt op weg omgeven door groen.

Waar is de turbo?

Dit is echter geen auto (meer) voor de dagelijkse ritten, dit is een sportieveling die je in het weekend moet loslaten op mooie stukjes asfalt! Daar heb je een klein beetje geduld voor nodig: onder de 3.000 toeren gebeurt er niet zoveel in de Delta HF Integrale 16v (de achtklepper geeft zijn koppel iets vroeger vrij ten koste van het piekvermogen).

Daar is de turbo!

Pas daarboven, als de naald van de toerenteller in het zicht komt van achter de rechterkant van het stuur, komt het duiveltje uit het doosje! De turbo begint te blazen en de snelheid begint flink toe te nemen. De Integrale Evo 1 heeft ‘slechts’ 210 pk, maar op een wagengewicht van zo’n 1.300 kilo zorgt dit vandaag nog steeds voor indrukwekkende prestaties! 0 tot 100 km/u? Slechts 5,7 seconden, en je kan blijven doorgaan tot 220 km/u.

Advertentie
Advertentie
Drie klassieke auto's, waaronder een gele Lancia Delta, geparkeerd voor een groene haag.

Toegegeven, we hebben slechts een paar korte stukjes het onderste uit de kan gehaald. Omdat het drukke verkeer tijdens onze rit het niet toeliet, maar ook omdat de eigenaar naast ons zat - en vergeet het prijskaartje niet… Maar zelfs met deze korte glimp bewijst de Delta Integrale dat hij 30 jaar later nog steeds autoharten sneller kan doen slaan - en niet enkel met zijn iconische uiterlijk!

Geen teleurstelling

Als je de kans krijgt om achter het stuur te kruipen van een Delta HF Integrale, zouden we hem niet laten liggen. Hij verdient dus zeker zijn plaats in onze 5 favoriete klassieke Lancia’s om te kopen. En als het budget het niet toelaat om er eentje in huis te halen, weet dan dat een Delta HF Integrale 8v of een HF 4WD bijna dezelfde sensaties bieden voor (veel) minder geld.

Advertentie
Advertentie
Gele auto die lijkt op een Lancia Delta Integrale op een landelijke weg.