Bedrijfsvoertuigen zijn er letterlijk in alle soorten en maten. Maar voor dit lijstje van onze 5 favoriete modellen hebben we ons beperkt tot de voertuigen die je met een rijbewijs B mag besturen, de lichte bedrijfsvoertuigen (LCV’s) dus. Ondanks deze beperking is er echter geen gebrek aan keuzes, integendeel!
1. Ford Transit Custom
De Ford Transit Custom is niet voor niets een van de populairste bestelwagens van België, en vooral een van onze favorieten. Hij is niet enkel enorm veelzijdig dankzij zijn laadruimte waarin je tot 9 m³ en meer dan 1,3 ton aan spullen kan vervoeren, maar het busje van het Amerikaanse merk geniet ook van tal van unieke snufjes in zijn soort. De passagiersairbag zit bijvoorbeeld in het plafond, een primeur binnen het segment. Dat maakt plaats vrij voor extra opbergruimte waarin je een laptop of papieren op A4-formaat kan wegsteken. De Ford Transit Custom bestaat daarnaast als Trend, Limited, Trail, Sport of zelfs als MS-RT, elk met hun eigen typische stijl. Hij maakt ook optimaal gebruik van verschillende energiebronnen om zich te verplaatsen, dankzij de keuze uit diesel-, plug-inhybride en zelfs volledig elektrische motorisaties!
2. Volkswagen ID. Buzz Cargo
Ben je echt op zoek naar een elektrische bestelwagen, dan is er misschien nog een betere optie. Toch op vlak van design! De Volkswagen ID. Buzz Cargo is namelijk verre van perfect. Hij kan bijvoorbeeld maar 3,9 m³ en 650 kg vervoeren, wat zijn inzetbaarheid als bestelwagen enigszins beperkt. Met zijn batterij van 77 kWh haalt hij een maximale actieradius van 425 km, op voorwaarde dat je er niets mee vervoert... Dat gezegd zijnde, als deze kenmerken voldoende zijn voor het gebruik dat je voor ogen hebt, vergeven we hem al zijn fouten dankzij zijn uiterlijk! Zelfs met maar een beetje personalisatie kan de Volkswagen ID. Buzz Cargo dienen als een echt uithangbord voor je bedrijf.
3. Ineos Grenadier
Net als de Volkswagen ID. Buzz Cargo is de Ineos Grenadier verre van de lichte bedrijfswagen bij uitstek. Het is zeker geen model voor iedereen. Maar net als de Volkswagen ID. Buzz Cargo, doet zijn uiterlijk je bijna al zijn tekortkomingen vergeten! Om nog maar te zwijgen van zijn indrukwekkende terreincapaciteiten, ongeacht de koetswerkvorm die je kiest. De Ineos Grenadier kan namelijk verschillende vormen aannemen: hij is er ook als pick-up Quartermaster of als Utility Wagon met 2 of zelfs 5 zitplaatsen. En met een maximaal trekvermogen van 3,5 ton, maar ook dankzij zijn drie vergrendelbare differentiëlen en zijn korte overbrenging, kan hij niet enkel quasi alles trekken, maar ook elk terrein overwinnen! Zijn we op zoek naar een bedrijfswagen voor moeilijke omstandigheden, dan is dit onze keuze.
4. Renault Kangoo
In het segment van de kleine bestelwagens is de concurrentie moordend. De Ford Transit Courier en Connect, maar ook de Volkswagen Caddy en de Citroën Berlingo (en zijn meerlingbroers) hebben allemaal sterke troeven. Maar voor ons springt de Renault Kangoo er het meeste uit in dit segment. Hij heeft namelijk een snufje dat de andere modellen gewoonweg niet hebben. Je kan hem niet enkel in twee lengtes krijgen, maar ook zonder B-stijl (Open Sesame)! Een unieke eigenschap waarmee je zijn laadruimte op veel meer manieren kan benutten dan bij zijn concurrentie. Bovendien biedt Renault de keuze tussen een Kangoo met verbrandingsmotor of een elektrische versie. Geen fan van zijn look? Dan heeft het Franse busje ook een tweelingbroer bij Nissan: de Townstar. Die mist het ‘Open Sesame’-systeem van de Renault, dat er exclusief recht op heeft, maar biedt wel 5 jaar garantie.
5. Toyota Proace
Is het gemoedsrust waar je naar op zoek bent in de vorm van een XXL-garantie, dan doet een concurrent het nog beter. De Toyota Proace en Proace City zijn neefjes van de Peugeot Partner/Expert, de Citroën Berlingo/Jumpy, de Opel Combo/Vivaro of nog de Fiat Doblo/Scudo – kortom, alle kleine en middelgrote bestelwagens van Stellantis. De Toyota’s hebben echter een grote voorsprong op de rest van hun familie, en op al hun concurrenten. Of je nu voor de kleine City of de middelgrote Proace gaat, genieten de Japanse bestelwagens van 10 jaar garantie! Een echt voordeel, zeker voor een voertuig voor professioneel gebruik. Dit betekent dat je 10 jaar lang zonder zorgen (of toch bijna) van je bestelwagen gebruik kan maken. En dat is nog niet alles, want net als hun neven kunnen de Toyota Proace en Proace City ook volledig elektrisch aangedreven worden.