Advertentie
Advertentie

Iedereen die al eens met een auto met aanhangwagen heeft gereden, weet dat je uiterst voorzichtig moet zijn! Je moet weten hoe je de aanhangwagen veilig aankoppelt, hoe je hem moet laden, hoe snel je mag rijden en hoe je hem moet manoeuvreren zonder onnodige risico's te nemen. Hier zijn vijf tips om je veilig op weg te helpen, zowel voor jezelf als voor andere weggebruikers.

1. Maak de inhoud van de aanhangwagen veilig vast

Of je nu losse spullen, tuinafval of kampeeruitrusting vervoert: zorg er altijd voor dat de inhoud van je aanhangwagen goed vastgemaakt is. Losse ladingen kunnen gemakkelijk wegvliegen en schade veroorzaken aan andere auto's of personen in de buurt. We raden dus zeker aan om de lading met spanriemen vast te zetten en eventueel af te dekken met een dekzeil of gaas dat stevig aan de onderkant van de aanhangwagen is bevestigd.

2. Controleer de massa van de lading

Nog een belangrijke reflex om aan te leren: zorg ervoor dat de lading op de aanhangwagen gelijkmatig verdeeld is en dat je de maximaal toegestane massa niet overschrijdt. Een goede verdeling tussen de voor- en achterzijde zorgt ervoor dat de aanhangwagen beter in evenwicht is. Als je de aanhangwagen zonder problemen kan vasthaken aan de trekhaak van de auto, dan is hij goed in balans!

3. Anticipeer manoeuvres meer dan anders

Met een aanhangwagen heb je meer ruimte nodig voor manoeuvres zoals remmen en draaien. Je moet dus meer anticiperen op wat andere bestuurders doen en tegelijkertijd een veilige afstand bewaren, vooral op de snelweg en op drukke wegen. Bij het trekken van een aanhangwagen sleur je meer gewicht mee, waardoor de remafstand logischerwijs langer wordt. Om dezelfde redenen is het ook een goed idee om je snelheid aan te passen. Let op: als het maximaal toegestane gewicht van de combinatie (auto + aanhangwagen) hoger is dan 3,5 ton, mag je niet sneller dan 90 km/u rijden.

4. Controleer de bandendruk

Het gewicht op je aanhangwagen heeft uiteraard ook een impact op de banden die erop gemonteerd zijn, net als op de achteras van de wagen. Om te voorkomen dat je met een klapband zit, en om een stabiele wegligging te garanderen, moet je de bandenspanning controleren. De ideale bandenspanning staat meestal aangegeven op de aanhangwagen zelf of in de gebruiksaanwijzing. Als je van plan bent om extra gewicht te vervoeren, is het ook belangrijk dat de achterbanden van je auto op hun maximaal aanbevolen spanning staan.

5. Wees zichtbaar

Zorg ervoor dat alle lichten op je aanhangwagen correct werken. Maar dat is nog niet alles! Als de lading meer dan een meter achter de aanhangwagen uitsteekt, moet je extra signalisatie toevoegen. Aan de zijkanten mag de lading niet meer dan 20 centimeter uitsteken. Tenslotte mag de maximale hoogte van de lading niet meer dan vier meter bedragen.

 

Advertentie
Advertentie