Binnen de Volkswagen-groep is Cupra het chiquere en meer dynamische (en dure…) zustermerk van Seat. Na de Born (en in afwachting van de elektrische stadswagen Raval eind 2025) wordt het gamma uitgebreidt met een tweede elektrisch model: een gezinsgerichte SUV-coupé, die concurreert met zijn neven Skoda Enyaq Coupé en Volkswagen ID.5, waarmee hij zijn technische basis deelt (het MEB-platform dat ook onder de Audi Q4 e-tron zit). Buiten de VW-familie bestaat de concurrentie onder meer uit de Kia EV6 en de onvermijdelijke Tesla Model Y. En hoewel hij vernoemd is naar een dorp in de Spaanse Pyreneeën, is deze Tavascan ontwikkeld in Barcelona en wordt hij gebouwd in China.
Design Cupra Tavascan
Een mini-Lamborghini?
De Tavascan zet in op zijn uiterlijk om te verleiden. Sommigen zien er zelfs een mini-Lamborghini Urus in, met zeer uitgesproken koetswerkranden.
Ook het interieur is origineel getekend, met een middenconsole in de vorm van een ‘ruggengraat’ die de boven- en onderkant van het dashboard verbindt. Maar deze harde plastic structuur is niet erg aangenaam om aan te raken… Afgezien daarvan zijn de materialen over het algemeen van een goede kwaliteit.
Beleving Cupra Tavascan
Groot scherm en parkeren vanop afstand
Het multimediasysteem is verzorgd en toont zijn interface op een groot aanraakscherm van 15 inch. Het is een goed leesbaar systeem, met snelle reacties en heldere menu’s. De semi-aanraakgevoelige toetsen op het stuur, om het complexe menu van de digitale tellers van 5,3 inch mee te bedienen, vinden we minder geslaagd.
Technologieliefhebbers kunnen hun hart ophalen met het head-up display met AR-functie en de parkeerhulp die je vanop afstand kan bedienen met je smartphone. De Tavascan heeft natuurlijk ook Android Auto of Apple CarPlay, met of zonder kabel. Ook het Sennheiser-audiosysteem klinkt goed.
Stijlvol, maar ruim
In de Tavascan gaat de vorm niet voor op de functie. De beenruimte achterin is royaal en je hebt ook altijd voldoende lucht tussen je hoofd en het plafond, ondanks de aflopende daklijn. Zoals wel vaker is de centrale zitplaats op de achterbank smaller dan de twee zijdelingse, maar de rugleuning zit zacht genoeg en de vlakke vloer betekent dat je je benen niet te veel moet plooien. Een verschuifbare of instelbare achterbank is er echter niet. Het optionele glazen panoramadak (dat niet opengaat) is een aanrader. Het schept meer licht aan boord, maar er is ook een elektrisch rolscherm om je tegen de zon te beschermen.
De koffer is ruim (540 liter) en is praktisch in gebruik, met een rechte vorm, een gladde tildrempel en een vlakke laadvloer wanneer je de achterbank neerklapt (60/40). Een extra koffer vooraan (frunk) is er echter niet.