Het oorspronkelijke doel van de Car-Pass, het document dat verplicht meegeleverd moet worden bij elke verkoop van een tweedehandsauto in België, is ondertussen wel bekend. Toch weet niet iedereen dat dit certificaat al lang meer doet dan alleen het bestrijden van gesjoemel met kilometertellers.

Advertentie
Advertentie

Sinds de invoering van de "Wet ter bestrijding van kilometerfraude" iets meer dan 20 jaar geleden, is dit document van de vzw Car-Pass door de jaren heen geëvolueerd en uitgebreid. De Car-Pass bevat nu veel praktische informatie over het voertuig waaraan hij is gekoppeld, zoals de Euronorm, de CO₂-uitstoot en het WLTP-rijbereik als het gaat over een elektrische auto.

Gedetailleerd onderhoudsboekje

Wat minder bekend is, is dat je naast de gegevens op de papieren Car-Pass ook een echt elektronisch onderhoudsboekje kan raadplegen. Sinds 1 januari 2024 is dat een wettelijke verplichting. "Alle professionals zijn voortaan verplicht om niet alleen de kilometerstand bij elke interventie door te geven, maar ook een beschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden aan de auto," zegt Michel Peelman, de CEO van Car-Pass.

Gestandaardiseerde inhoud

Om te voorkomen dat de beschrijvingen te ingewikkeld of onduidelijk worden voor potentiële kopers, en om de vergelijking tussen verschillende tweedehandsvoertuigen te vergemakkelijken, heeft Car-Pass gekozen voor een gestandaardiseerd systeem. "Er zijn zeven hoofdcategorieën en binnen elke categorie één of meerdere subcategorieën. In totaal gebruiken we ongeveer 65 standaardomschrijvingen," zegt Michel Peelman. Voor kopers betekent dit dat ze op een eenvoudige manier kunnen zien of bijvoorbeeld de distributieriem of de roetfilter van een voertuig vervangen is. Voor verkopers is het ook een goede zaak, omdat dit meer transparantie biedt en ervoor zorgt dat ze "hun goede trouw” kunnen bewijzen als ze zeggen dat een dure reparatie, zoals het vervangen van de koppeling, recent werd uitgevoerd.

Groen Check Car-Pass logo met vergrootglas in de tekst geïntegreerd.
Car Pass-kaart MINI Cooper 2016 met emissiegegevens en geldigheid tot 2024.
Advertentie
Advertentie

Hoe check je dit elektronische onderhoudsboekje?

"De onderhoudsgegevens worden niet op de papieren Car-Pass afgedrukt. Zo vermijden we dat er na verloop van tijd een heel boek moet worden geprint. Het onderhoudsverleden staat vermeld op de elektronische Car-Pass," verduidelijkt Michel Peelman. Hoe kan je die raadplegen? Klik gewoon op het ‘Check Car-Pass’-logo bij de advertentie van elke professionele dealer. Daarnaast is het onderhoudsboekje ook makkelijk te openen via de papieren Car-Pass. Scan de QR-code in de rechterbovenhoek of voer het identificatienummer in.