Je zou denken dat de soms ingewikkelde startprocedure van een oldtimer (choke, spelen met de ontstekingsvertraging, pompen op het gaspedaal…) genoeg is om dieven af te schrikken. En toch komen diefstallen van oldtimers vaker voor dan je zou denken. Sterker nog: er zijn zelfs georganiseerde bendes die gespecialiseerd zijn in oldtimerdiefstellen. Maar hoe kan je je eigen voertuig nu het best beschermen tegen diefstal?

Advertentie
Advertentie

We geven je een aantal tips, variërend van oplossingen die je geen cent kosten tot geavanceerde systemen. Maar eerst een basisregel: discretie is goud waard, zowel naar de buurt toe als op sociale media. Daarnaast is voorkomen beter dan genezen: permanent een pitbull op de achterbank is natuurlijk geen aanrader, maar een kleine sticker op de ramen die aangeeft dat de wagen beveiligd is, kan zeker geen kwaad!

1. Het klassieke stuurslot

Een stuurslot of een stang die je op het stuur of de versnellingspook bevestigt, is een effectief afschrikmiddel. Het zal waarschijnlijk niet volstaan om een doorwinterde dief tegen te houden die een zak vol gereedschap heeft en die ‘in opdracht werk’, maar het kan zeker onervaren of gelegenheidsdieven ontmoedigen. Het voordeel van deze methode is dat het een van buitenaf duidelijk zichtbare beveiligingsmethode is. Voorkomen is immers beter dan genezen! Zelfs een expert kan zich bedenken, omdat het slot verwijderen tijd kost en opvalt.

2. Een mechanisch onderdeel verwijderen

Dit is een zeer efficiënte oplossing. Een klassieke optie is de verwijderbare stroomonderbreker voor de batterij, die je gewoon kan meenemen. Let wel: sommige dieven zijn hierop voorzien en nemen hun eigen sleutel mee om de stroomonderbreker terug in te schakelen. Ons advies? Verberg de schakelaar op een zo onopvallend mogelijke plek of kies voor een meer geavanceerde oplossing (zie hieronder). Een andere optie is om een klein motordeel mee te nemen, zodat de wagen sowieso niet meer start. Denk bijvoorbeeld aan de ontstekingsrotor! Natuurlijk kost dit extra moeite en voorkomt het ook niet dat je oldtimer gesleept of getakeld wordt door dieven, maar het zal in elk geval een aantal mensen met slechte bedoelingen ontmoedigen.

Advertentie
Advertentie

3. Een elektronische startonderbreker

Wil je een meer geavanceerde startonderbreker? In de handel vind je elektronische schakelaars, vaak te ontgrendelen via een afstandsbediening of door een specifieke handeling (bijvoorbeeld twee keer de rem intrappen, één keer de koppeling en de richtingaanwijzer naar links zetten). Het zijn geavanceerde systemen, en dat betekent ook dat ze niet altijd even makkelijk te plaatsen zijn!

4. Een tracker of alarm

Een moderne oplossing is de GPS-tracker! Dat is een kleine GPS-zender die je in je wagen kan verbergen en volgen via een app op je smartphone. Hoewel het diefstallen niet voorkomt (al kan een sticker die aangeeft dat de wagen getraceerd wordt wel afschrikken), kan je je auto wel makkelijk lokaliseren en krijg je een melding van zodra hij verplaatst wordt! De meest geavanceerde modellen werken zonder SIM-kaart en hebben een batterij die tot een jaar meegaat. Je vindt modellen in verschillende prijsklassen, van 30 tot enkele honderden euro’s. Heel wat motorrijders zijn trouwens al vertrouwd met dit soort systemen!

Een andere optie is een alarmsysteem, waarvan er tegenwoordig een breed aanbod op de markt is. Goed om weten: alarmsystemen zijn tegenwoordig een stuk betaalbaarder, met zelfs prijzen vanaf enkele tientallen euro’s! Plaatsingskosten niet inbegrepen natuurlijk…

5. Voor je eigen gemoedsrust…

Nog een laatste tip, vooral als je een waardevolle oldtimer hebt: vergeet niet om een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen: een beveiligde opslagplaats (met bijvoorbeeld een goede camera met alarmsysteem, die tegenwoordig minder dan 100 euro kost), de auto altijd op slot houden, en moest het ergste toch gebeuren, een goede verzekering met diefstaldekking.