DS is het nieuwste automerk dat het AI-taalmodel ChatGPT in zijn auto’s gaat gebruiken, in navolging van General Motors en Mercedes. Net als deze andere constructeurs is het doel van DS om de capaciteiten van zijn stemassistent in de auto gevoelig uit te breiden met de kracht van ChatGPT, dat niet enkel op een natuurlijke manier antwoordt op vragen, maar ook gebruik maakt van een massale hoeveelheid data om je verder te helpen. “Sorry, ik heb je niet verstaan”, of “ Deze functie behoort niet tot mijn mogelijkheden” zou je in een ideaal scenario dus niet meer moeten horen nadat je een vraag stelt aan de stemassistent.
6 maanden gratis
Concreet komt het ‘SoundHound AI powered by ChatGPT’-systeem eerst in een pilootfase naar auto’s met het DS Iris System ingebouwd, het geconnecteerde infotainmentsysteem dat je zowel op de DS 3, DS 4, DS 7 en DS 9 kan krijgen. De eerste 20.000 klanten die zich registreren, kunnen het systeem gedurende 6 maanden gratis gebruiken door het te activeren in de DS Services Store. Al kan je je die moeite besparen in België, want enkel Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië maken deel uit van het pilootprogramma. Ook andere merken binnen de Stellantis-groep zouden het systeem later krijgen.
Eindeloze mogelijkheden
De gelukkigen die wel binnen deze selectie horen, kunnen simpelweg via het commando “OK Iris” of via de spraakbedieningknop op het stuur spreken met ChatGPT. DS geeft een paar voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen, zoals een lijst van beroemde kunstwerken in het Louvre, of om de AI-stemassistent een verhaaltje te laten verzinnen om de kinderen aan boord bezig te houden. De mogelijkheden zijn echter eindeloos en zijn dus enkel beperkt tot jouw verbeelding. DS zegt het nog niet met zoveel woorden, maar vermoedelijk zal de dienst later betalend worden, als er nu wordt gesproken over een gratis pilootproject.
Wat is ChatGPT?
Voor wie nog niet mee is met het hele AI-verhaal: ChatGPT is een AI-taalprogramma dat eind 2022 werd uitgebracht – minder dan een jaar geleden! – en dat furore maakte dankzij de mogelijkheid om stukken tekst te genereren in elke mogelijke stijl en over quasi elk onderwerp dankzij een massale hoeveelheid verzamelde data, terwijl je bovendien op een natuurlijke manier aan het programma kan vragen om zaken aan te passen of om te leren uit de context. Het was een overweldigend succes en techgiganten als Google en Meta hebben miljarden geïnvesteerd om hun achterstand in te halen ten opzichte van ChatGPT, dat ontwikkeld is door OpenAI. Het model is echter niet vrij van fouten, met mogelijke desinformatie en plagiaat van de broninfo waarop het zich baseert als grootste kritiekpunten.